latinica  ћирилица
18/10/2021 |  08:04 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Laka električna vozila od sada samo na potvrdu (VIDEO)

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima je prvi put u Srpskoj regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila, kao što je električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slična vozila, istakao je Milija Radović, iz Agencije za bezbjednost saobraćaja, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Zakon kaže da lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo sa kojim se kreće.

- Јedna smo od prvih zemalja koja reguliše ovo pitanje. Nema jedinstvenog stava ni u većini zemalja Evropske unije, a mi smo se rukovodili onim najboljim što u ovom trenutku ima - naglasio je Radović.

On je poručio da će lica morati imati identifikacionu potvrdu sa karakteristikama za određeno vozilo.

- Za pretpostaviti je da će MUP izdavati potvrdu. Lica koja imaju vozačku dozvolu bilo koje kategorije, neće morati imati potvrdu. Vozila koja idu brzinom od šest do 25 kilometara na čas ići će trotoarom, a preko 25 kolimotara na čas stazom koju koriste biciklisti. Vozači će morati nositi zaštitnu kacigu, a ona koja idu preko 25 kilometara moraju imati osvjetljenje, odnosno svjetlo koje daje vidljivost za šest do osam metara puta - poručio je Radović.

 On je naglasio da mlađa djeca od 14 godina, moći će upravljati samo vozilima koja će ići do šest kilometara na čas.