latinica  ћирилица
18/10/2021 |  10:25 | Autor: SRNA

Linta: Planska likvidacija Srba za cilj imala etnički čistu Hrvatsku

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je planska likvidacija najmanje 124 Srba u Gospiću u ljeto i jesen 1991. godine važan dokaz da je cilj proustaškog režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je podsjetio da je skoro polovina ubijenih Srba odvedena iz svojih kuća i stanova, te usmrćena 17. i 18. oktobra 1991. godine.

- Pronađeni su i sahranjeni posmrtni ostaci svega 50 žrtava, dok se za ostalima još traga - rekao je Linta.

On je ukazao da su za planska ubistva gospićkih Srba na ponižavajuće zatvorske kazne osuđeni, tadašnji sekretar Operativog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina, komandant 118. Brigade Mirko Norac na 12 godina i Stjepan Grandić na 10 godina zatvora, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta napominje da je za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne Norac vodio normalan život, pa čak i organizovao razne proslave kojim su prisustvovali visoki državni funkcioneri.

- Osuđeni ratni zločinac i hladnokrvni ubica Mirko Norac je za gospićke i ličke Hrvate i većinu hrvatskog naroda heroj Domovinskog rata koji je po svom karakteru bio osvajački i agresivni rat - neveo je Linta.

On je naglasio da je za ubistva gospićkih Srba trebalo da bude osuđeno na desetine pripadnika hrvatskih paravojnih i policijskih snaga, ali da se to nije desilo jer se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

Linta je itiče da, nažalost, ni Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još nije pokrenulo istragu i podiglo optužnice za masovni ratni zločin protiv Srba u Gospiću.