latinica  ћирилица
18/10/2021 |  12:26 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Mitrović: Povratak ustavnom sistemu Dejtonskog sporazuma

Republika Srpska će se kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa pridržavati člana 5. prema kome "strane pozdravljaju i podržavaju postignute dogovore u vezi sa Ustavom BiH, izloženog u Aneksu 4.", rekao je predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović.
Slavko Mitrović - Foto: RTRS
Slavko MitrovićFoto: RTRS

Tim Aneksom je propisano da će se "entiteti i svi njihovi dijelovi u potpunosti pridržavati ovog Ustava, koji ima prednost nad onim odredbama zakona BiH, kao i ustava i zakona entiteta koje nisu u skladu s njim".

- Ustavom BiH jasno je utvrđena podjela nadležnosti između BiH i entiteta po kojoj "sve vladine funkcije i ovlaštenja koje u ovom Ustavu nisu izričito dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetima" - ističe Mitrović, saopšteno je iz SNSD-a.

Mitrović ističe da dva propala pokušaja ustavnih promjena radi naknadne legalizacije nametnutih zakona, poznatih kao "aprilski" i "butmirski" paket, direktno potvrđuju neustavnost zakona nametnutih od visokih predstavnika, pa i onih zakona koje je donijela Parlamentarna skupština bez izričitog ustavnog osnova.

- Zato je prof. Kasim Trnka nakon propasti "aprila u Butmiru" pisao da treba izvršiti "neophodnu konstitucionalizaciju već postignutih reformi u oblasti sistema odbrane, pravosudnog sistema, sistema oporezivanja, obavještajno-sigurnosnih službi i drugih važnijih pitanja koja su, umjesto ustavom, uređena zakonima" - istakao je Mitrović.

Mitrvić je zaključio da je krajnje vrijeme da Republika Srpska u skladu sa svojim ustavnim položajem potvrđenim Dejtonskim sporazumom, ukine sve neustavne propise kojima su uspostavljane nelegalne institucije na nivou BiH.

- A mnogo takvih se nakotilo u vrijeme diktature OHR-a i njegovog Ustavnog suda kome su pisali gotove presude protiv prava Republike Srpske - dodao je Mitrović.