latinica  ћирилица
18/10/2021 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Lučić: Skrnavljenje spomenika u Јelačićima - najstrašniji oblik zastrašivanja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da skravljenje spomen-ploče podignute u znak sjećanja na 24 srpska borca i civila ubijena u selu Јelačići kod Kladnja predstavlja najstrašniji oblik zastrašivanja i raspirivanja mržnje.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

Osuđujući ovaj vandalski čin, Lučić je rekao da je ovo već četvrti put da je oskrnavljena spomen-ploča, te da do sada niko nije odgovarao za to, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

On je naveo da je kontaktirao predstavnike Zavičajnog udruženja "Јelačići" koji su ga upoznali o detaljima ovog nehumanog i necivilizacijskog čina, te da im je obećao pomoć, kao i da je dogovorena zajednička posjeta ovom napuštenom srpskom selu.

Lučić apeluje na sve nadležne institucije da se ispita ovaj incident koji šalje lošu poruku svima, a počinioci pronađu i adekvatno kazne.

- U posljednje vrijeme, nažalost, uobičajena je praksa u Federaciji BiH skrnavljenja srpskih spomenika i grobova, što predstavlja najstrašniji oblik zastrašivanja i rasprivanja mržnje - istakao je Lučić.

U selu Јelačići prije rata živjelo je oko 350 Srba, ali su svi napustili svoja ognjišta zbog ratnih dejstava i niko od njih se nikad nije vratio u ovo selo. Nijedna srpska kuća u selu ni 26 godina nakon rata nije obnovljena, a uz ovakve poruke niko i ne pomišlja na obnovu i povratak, navodeno je u saopštenju.

Spomen-ploča poginulim stanovnicima i braniocima sela Јelačići kod Kladnja ponovo je oskrnavljena, objavilo je juče Zavičajno udruženje "Јelačići".

- Prije nepunih mjesec dana obnovili smo razbijenu spomen-ploču, da bi je neko iz njemu poznatih razloga opet izlupao. Obraćali smo se policiji i raznim institucijama Federacije BiH s ciljem zaštite naše imovine i ljudi koji dolaze u selo - navodi se u objavi Udruženja na Fejsbuku.

Oni su ukazali da je sve to uzalud, te da stiču utisak da se sve to dešava uz prećutnu podršku tih institucija.

Spomen-ploča je podignuta u znak sjećanja na 24 mještanina koje su ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja i Živinica. Ovo spomen-obilježje se više puta našlo na meti vandala, ali su ga Srbi, nekadašnji mještani, obnavljali.