latinica  ћирилица
18/10/2021 |  13:21 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Banjaluka: Održana tribina "Položaj Srba u Crnoj Gori" (VIDEO)

"Položaj Srba u Crnoj Gori" naziv je tribine koja je održana u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, u organizaciji Centra za srpske studije a pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka.
Tribina: Položaj Srba u Crnoj Gori - Foto: RTRS
Tribina: Položaj Srba u Crnoj GoriFoto: RTRS

O očuvanju srpskog identiteta i saradnji sa Srbima iz regiona govorili predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, a potom je otvorena izložba "Tako su govorili naši preci".

Srpski narod u Crnoj Gori grčevito se bori za očuvanje sopstvenog kulture i duhovnosti, bez obzira na nesporne činjenice koje svjedoče istorijsku istinu o njegovom milenujumskom postojanju i trajanju na današnjem prostoru Crne Gore.

Pored brojnih opstrukcija vlasti matične države, Srpski nacionalni savjet Crne Gore pokrenuo je niz izdavačkih aktivnosti - srpski radio, televiziju, portal i časopis.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore i Centar za srpske studije još svesrdnije će sarađivati na polju književnog izdavaštva i periodične štampe.

Izložbu "Tako su govorili naši preci" čine fragmenti iz istorije srpskog naroda kroz riječi naših velikih predaka koji su tu istoriju stvarali, a koji su rođeni na tlu današnje Crne Gore. Od Stefana Nemanje i Svetog Save do Njegoša.