latinica  ћирилица
18/10/2021 |  14:22 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Petrovaradinska tvrđava slavi 329. rođendan

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 329. rođendan.
Petrovaradinska tvrđava slavi 329. rođendan (Foto: TONS/Aleksandar Milutinović) -
Petrovaradinska tvrđava slavi 329. rođendan (Foto: TONS/Aleksandar Milutinović)

Iako je jedan od glavnih simbola Novog Sada i ponosno stoji na Dunavu, pretrpjela je tešku ratnu prošlost u kojoj se broji čak desetak ratova.

Građena je po planovima Kajzersferda i Marsilija a vojni graditelji su bili Vamberg, Gisenbir, Doksat, Manet i Šreder, sve ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine.

Posebno je značajno podzemlje Tvrđave na četiri sprata, sa 16 kilometara hodnika i odmorišta, kao i veliki bunar, rezerva snabdijevanja vodom u slučaju duže opsade tvrđave.

Obilazak podzemnih galerija preporučuje se uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada.

Gradnja Tvrđave počela je prije više od tri vijeka, 1692. godine. Izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio je te godine kamen temeljac na ruševinama srednjovjekovnog utvrđenja na visini 40 metara iznad Dunava.

Sa kraćim prekidima, Habzburzi su Tvrđavu gradili od 1692. do 1780. godine, radi zaštite carevine od najezde Turaka.

Poznata i kao Gibraltar na Dunavu, Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu.

Danas je ovo utvrđenje sa "pijanim satom" na Sat kuli oilježje Novog Sada.

Ova fortifikacija zauzima drugo mjesto u Evropi. Veća od Petrovaradinske je samo tvrđava u Verdenu (Francuska) koja je pretrpjela velika razaranja, posebno u Prvom svjetskom ratu.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umjetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji.

Izvor: nsuzivo.rs