latinica  ћирилица
18/10/2021 |  15:12 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Granična policija na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa sa granicama Srpske (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će nakon što se entitetima vrati ono što im pripada granična policija biti na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa sa granicama Republike Srpske.
Milorad Dodik (foto: Sputnik / Lola Đorđević) -
Milorad Dodik (foto: Sputnik / Lola Đorđević)

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da je moralo doći do nekog trenutka kada se mora reći da "dalje ne može".

- BiH će imati samo ono što joj pripada po Ustavu. Sve ostalo će biti vraćeno entitetima. Kako će to FBiH regulistati, mogu da pretpostavim, ali Republika Srpska će uspješno regulisati, pravno na ustavan utemeljen način svoje odnose u različitim oblastima u kojima imamo pravo. Od vojske, pravosuđa do fiskalnog sistema, kao i rada nekih bezbjednosnih agencija da bi se na kraju završilo sa konstituisanjem raznih institucija u Srpskoj koje smo već imali - pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da se samo modifikuju pravila i propisi koji su bili u nadležnosti Republike Srpske.

- Granična policija biće na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa sa granicama Republike Srpske. Naravno, na početku nije moguće ući u realizaciju i sigurno je da će biti potrevban prelazni period da se i to preuzme - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ponovio da je pitanje smjene ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića pokrenuto jer je donio nelegitiman akt da zaustavi vježu sa Vojskom Srbije.

- Naši ljudi će učestvovati u tome da ga smijene. Naravno, to je dokaz i pokazna vježba Mirku Šaroviću da u Parlamentarnoj skuštini BiH ne može ono što on predlaže. U svakom slučaju ćemo obezbijediti da se glas i status Republike Srpske čuje i uvažava - rekao je Dodik na konfernciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je ukazao na činjenicu da je dokaz da je BiH nepotrebna to što u mnogim sektorima sve funkcioniše bez problema, bez obzira na trenutnu situciju.

- BiH je puna problema između muslimana i Hrvata u pogledu funkcionisanja FBiH. Ni danas se ne priznaju izborni rezultati proteklih opštih izbora, postoji Vlada FBiH i svi su naviknuti na to. Svaki put kada se odlučuje o određenim investicijama, to su tenzije do pucanja konopca. Pokušavaju da degradiraju Repubiku Srpsku uz "jadikovanje" prema međunarodnim faktorima - rekao je Dodik.

On se osvrnuo na česte pozive da nepostojeći visoki predstavnik, SAD ili neko treći nešto uradi, ističući da Republika Srpska ne zove nikoga jer ima svoj parlament.

- Imamo našu institucionalnu proceduru i mi ćemo to poštovati. Ako SAD ili neko drugi usliši muslimanske zahtjeve u BiH, to samo znači da zajedno rade na degradaciji Srba i Republike Srpske, a i Hrvata, očigledno, jer im ne dozvoljavaju ravnopravni status - podvukao je Dodik.