latinica  ћирилица
18/10/2021 |  17:21 | Autor: SRNA

Tegeltija-Sobotko: Političku krizu u BiH rješavati unutrašnjim dijalogom

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija naglasio je tokom razgovora sa predsjednikom Nacionalnog savjeta parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji, potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane.
Tegeltija - Sobotka - Foto: RTRS
Tegeltija - SobotkaFoto: RTRS

Tokom razgovora o migrantskoj kriz, Tegeltja je istakao da migrantska kriza prevazilazi kapacitete BiH koja se ne može sama nositi sa ovim globalnim problemom, te je potrebna snažna pomoć EU i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

On je tokom sastanka ocijenio da saradnja dvije prijateljske zemlje ima uzlaznu liniju u svim oblastima, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je konstatovao da veoma dobre političke odnose bez otvorenih pitanja prate i jednako dobre ekonomske veze, s obzirom da je Austrija jedan od najznačajnijih investitora u BiH i značajan spoljnotrgovinski partner sa kojim BiH ostvaruje suficit.

Kao perspektivnu oblast saradnje dvije zemlje, Tegeltija je istakao informacione i komunikacione tehnologije, kao pokretača budućeg rasta i jedan od načina zaustavljanja odliva stanovništva iz BiH, pogotovo mladih.

Tokom sastanka pozdravljena je saradnja dvije zemlje i u drugim oblastima, prvenstveno u kulturi, te izražena želja za njenim nastavkom i dodatnim unapređenjem.

Tegeltija je zahvalio Austriji na kontinuiranoj podršci evropskom putu BiH i provođenju strukturnih reformi, te pomoći Austrije u nabavci i isporuci vakcina.