latinica  ћирилица
18/10/2021 |  22:09 | Autor: SRNA

Zeman suviše bolestan da radi

Češki predsjednik Miloš Zeman suviše je bolestan da radi i parlament mora da počne da raspravlja kada i kako da pokrene ustavne mehanizme za oduzimanje njegovih ovlašćenja, rekao je danas šef gornjeg doma skupštine Miloš Vistrčil.
Miloš Zeman - Foto: AFP
Miloš ZemanFoto: AFP

Vistrčil, predsjedavajući Senata, rekao je da ga je Zemanova bolnica obavijestila da je malo vjerovatno da bi se predsjednik koji ima 77 godina mogao vratiti na posao u narednim nedjeljama - kada će njegove dužnosti uključivati i imenovanje nove vlade.

Zeman je odveden u bolnicu dan nakon izbora 8. i 9. oktobra na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš, izgubio od grupe opozicionih stranaka koje su osvojile kombinovanu većinu u donjem domu i imaju cilj da formiraju novu vladu.

U razgovoru sa novinarima, Vistrčil je citirao bolnički izvještaj koji je zatražio nakon što je predsjednička kancelarija odbila da iznese detalje o Zemanovom stanju više od nedjelju dana nakon što je prebačen na odjeljenje intenzivne njege.

- Prema mišljenju Centralne vojne bolnice, predsjednik Miloš Zeman trenutno nije u mogućnosti, iz zdravstvenih razloga, da obavlja bilo kakve radne obaveze - rekao je Vistrčil.

On je dodao da je prema bolničkom mišljenju, s obzirom na karakter osnovne bolesti Zemana, dugoročna prognoza njegovog zdravstvenog stanja krajnje neizvjesna, pa se stoga mogućnost njegovog povratka na radne dužnosti u narednim nedeljama ocjenjuje kao malo vjerovatna.

Češki predsjednici se biraju direktno, ali većina izvršnih ovlašćenja pripada Vladi. Ipak, predsjednici su ključni u tranziciji vlasti, vrhovni su zapovjednici oružanih snaga i imenuju vodeće zvaničnike, uključujući članove odbora banaka i sudije.

Vistrčil je rekao da će se čelnici Senata sutra sastati sa strankama izabranim za novi donji dom kako bi razgovarali o narednim koracima.

Oduzimanje ovlašćenja Zemanu vjerovatno bi opoziciji olakšalo formiranje vlade, jer je Zeman ranije rekao da će imenovati Babiša čak i bez većine.