latinica  ћирилица
18/10/2021 |  22:19 ⇒ 22:25 | Autor: RTRS

Dučićeve večeri poezije počele naučno-književnim skupom

Naučno-književnim skupom "Pjesnički dijalog s Dučićem", večeras su u Trebinju počele Dučićeve večeri poezije, književna manifestacija koja je organizovana u čast velikog pjesnika i diplomate, Trebinjca Јovana Dučića.
Dučićeve večeri poezije - Foto: RTRS
Dučićeve večeri poezijeFoto: RTRS

Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnja manifestacija ima drugačiji koncept.

Program je podijeljen u tri cjeline, a završava se 15. novembra.

"Pjesnički dijalog sa Dučićem" okupio je književnike, naučne radnike iz oblasti srpskog jezika i kulture, te književne kritičare iz Srpske i Srbije. Velika je privilegija, ali i obaveza biti dio manifestacije koja čuva uspomenu na Dučićev lik i djelo, istakli su učesnici.

- Proslavljati Dučića, organizovati nova čitanja i preispitivati koliko je ono što je uradio inspirativno obaveza je svih kojima je stalo do srpske kulture, posebno do onih vrijednosti koje je Dučić stvarao - istakao je Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske.

Učesnici su saglasni u ocjeni da sve vrijednosti srpske kulture, posebno one koje je Dučić uspostavljao, treba zajednički njegovati. Zato je prirodan, kažu, dijalog između Novog Sada i Srbije sa Hercegovinom i ne čudi što je Matica srpska uz grad Trebinje uključena u organizaciju ovogodišnje manifestacije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ističe da Dučićevo djelo ujedinjuje jedinstven kulturni prostor, koji nema granica ni podjela.

Program manifestacije Dučiću u čast nastavlja se naredne sedmice izložbom slika Mirka Kujačića, povodom 120 godina od njegovog rođenja, koja će biti otvorena u Muzeju Hercegovine, 29. oktobra.

Završnica je rezervisana za trebinjske umjetnike-profesore i učenike Muzičke škole, koji će 15. novembra izvesti koncert "Pjesmom Dučiću".