latinica  ћирилица
19/10/2021 |  07:15 ⇒ 09:02 | Autor: SRNA

Sjeverna Koreja ispalila najmanje jedan balistički projektil

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje jedan balistički projektil sa svoje istočne obale, zbog čega je japanski premijer Fumio Kušida morao da prekine svoju predizbornu kampanju.
Balistička raketa (Foto: Reuters / Korean Central News Agency) -
Balistička raketa (Foto: Reuters / Korean Central News Agency)

Lansiranje projektila koje su prijavili zvaničnici Јužne Koreje i Јapana izvršeno je nakon što su juče južnokorejski i američki zvaničnici u Vašingtonu razgovorali o nuklearnom sporu sa Sjevernom Korejom.

Prema pojedinim izvještajima, danas će se u Seulu sastati šefovi obavještajnih službi SAD, Јužne Koreje i Јapana.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je projektil ispaljen u blizini mjesta Sinpo, gdje Sjeverna Koreja drži svoje podmornice i opremu za probno ispaljenje balističkih raketa.

Sjeverna Koreja lansirala je iz istog područja i druge vrste projektila.

Јužnokorejski Savjet za nacionalnu bezbjednost na vanrednom sastanku izrazio je duboko žaljenje zbog probe i od Sjeverne Koreje zatražio da nastavi razgovore.

Јapanski premijer Fumio Kišida rekao je da je uočeno ispaljenje dva balistička projektila i da je za žaljenje to što je Sjeverna Koreja izvršila niz proba u proteklih nekoliko sedmica.

Kišida je, zbog novonastale situacije, otkazao planirane predizborne sastanke na sjeveru Јapana i najavio povratak u Tokio.