latinica  ћирилица
19/10/2021 |  09:04 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

Srpska ima pravni osnov da vrati nadležnosti

Republika Srpska ima utemeljenje u Ustavu BiH za donošenje pravnih akata kojim će povući ranije datu saglasnost za prenošenje nadležnosti i formiranje Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i Obavještajno-bezbjednosne agencije, tvrde pravni stručnjaci.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Prema pojašnjenjima stručnjaka, član tri Ustava BiH, koji govori o pravnom poretku i nadležnosti institucija, jasno i precizno kaže da "sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama BiH pripadaju entitetima", piše Glas Srpske.

I Ustav Republike Srpske daje za pravo Narodnoj skupštini Republike Srpske da ospori sve neustavne nadležnosti BiH, jer član tri kaže da "Republici pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije".

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić kaže za Glas Srpske da institucijama BiH njenim Ustavom nisu povjerene nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa i bezbjednosti.

- Republika Srpska jeste dala saglasnost za formiranje OS BiH, VSTS-a i OBA, ali to nikada nije postalo dio Ustava BiH, tako da su nesuvisle tvrdnje da se povlačenjem saglasnosti krši Ustav BiH. Volio bih da svi oni koji to tvrde precizno kažu koji to član Ustava BiH se krši - istakao je Lukić, koji je bio i u delegaciji Srpske na mirovnim pregovorima u Dejtonu.