latinica  ћирилица
19/10/2021 |  12:20 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

OŠ "Borisav Stanković" uručena tehnologija za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju

Predstavnici Unicefa banjalučkoj osnovnoj školi "Borisav Stanković" uručili su računarsku opremu, koje je namijenjena za razvoj kognitivnih, senzornih i komunikacijskih vještina učenika sa smetnjama u razvoju.
Natalija Trivić u OŠ Borisav Stanković - Foto: RTRS
Natalija Trivić u OŠ Borisav StankovićFoto: RTRS

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je u Banjaluci da je, kroz projekat sa Unicefom i donaciju asistivne tehnologije, obezbijeđeno da učenici sedam škola i tri predškolske ustanove imaju mogućnost da primjenjuju onlajn tehnologije u procesu obrazovanja učenika sa poteškoćama u razvoju.

Trivićeva je istakla da je ovo veliki zajednički projekat Ministarstva prosvjete i Unicefa namijenjen razvoju sistema obrazovanja u Republici Srpskoj.

Navela je da će edukacijom 25 nastavnika u narednih nekoliko dana uspjeti da primijene iste načine rada u upotrebi novih tehnologija za djecu sa poteškoćama u razvoju i obezbijede pravo na jednako vaspitanje i obrazovanje zajedno sa njihovim vršnjacima.

Šef Odsjeka za obrazovanje Kancelarije Unicefa u BiH Sanja Kabil izjavila je da danas prisustvuju izuzetno lijepom činu, a to je uvođenje asistivne tehnologije koja će pomoći kombinovanom procesu nastave.

- Danas smo uručili prve licence za softver koji bi trebao da pomogne u procesu inkluzije, a namijenjen je djeci sa poteškoćama u razvoju - rekla je Kabilova.

Direktor OŠ "Borisav Stanković" Rade Krecelj izrazio je zadovoljstvo što je ova škola prepoznata kao jedna od onih u koju ide najviše djece sa poteškoćama u razvoju.

- Neki roditelji su prepoznali našu školu koja ima poseban odnos prema roditeljima i djeci da poteškoćama u razvoju. Sve ovo što smo dobili danas poslužiće nastavnicima da djeca što lakše savladavaju gradivo, ali i socijalizaciji djece - rekao je Kecelj.

Ovu donaciju danas je dobila OŠ "Borisav Stanković" u Banjaluci, a narednih dana će je dobiti osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Tesliću, "Dositej Obradović" u Doboju, "Desanka Maksimović" u Čelopeku kod Zvornika, "Sveti Sava" u Modriči, "Sveti Sava" u Rogatici, "Јovan Јovanović Zmaj" u Trebinju, kao i vrtići "Palčić" u Tesliću, "Čika Јova Zmaj" u Foči i "Naša radost" u Trebinju.