latinica  ћирилица
19/10/2021 |  12:47 | Autor: SRNA

Edinu Vranju ukinut pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor bivšem načelniku Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH Edinu Vranju, protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine, jer, kako navode, ne postoji opasnost od bjekstva.
Apelacioni sud u Beogradu (foto: www.bg.ap.sud.rs) -
Apelacioni sud u Beogradu (foto: www.bg.ap.sud.rs)

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je za beogradske medije da je taj sud uvažio žalbu branioca optuženog na odluku o produženju pritvora, u kojoj on ukazuje da je "centar aktivnosti njegovog branjenika usmjeren isključivo na BiH".

- To, prema stavu Apelacionog suda, samo po sebi ne može da predstavlja razlog za produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, dok iz spisa predmeta nema okolnosti koje potvrđuju postojanje okolnosti za opasnost od bjekstva, a ta okolnost mora biti realna - navela je Piljićeva.

Ona je podsjetila da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine najavilo da će na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Srbije i BiH podnijeti prijedlog Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je 13. oktobra optužnicu protiv Edina Vranja zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv zarobljenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu policijske potjernice.