latinica  ћирилица
19/10/2021 |  13:46 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Vakcinacijom ubrzati sticanje kolektivnog imuniteta; Slušati savjete ljekara (FOTO)

Zbog povećanog broja zaraženih virusom korona i preminulih od posljedica ove bolesti u Srpskoj, stručnjaci upozoravaju da je vakcinacija predstavlja najefikasniji način stavljanja virusa pod kontrolu.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske profesor doktor Antonija Verhaz ističe da je do rasta broja zaraženih došlo prvenstveno zbog toga što je vakcinacija naišla na otpor kod dijela populacije.

- Mi smo se radovali kada smo dobili vakcinu misleći da će ona promijeniti tok pandemije. Međutim, desilo se nešto što nismo očekivali, a to je da je dio populacije odgovorio velikim otporom na vakcinaciju pokazujući da nije baš siguran u vakcine u smislu efikasnosti ili sigurnosti. To je zaista dalo prostora virusu da se širi u opštoj populaciji. Tu je, naravno, i faktor nepridržavanja protivepidemioloških mjera - izjavila je Verhazova za banjaluka.net.

Verhazova je naglasila da je vakcinacija u istoriji medicine mijenjala tok epidemija i da samo ona može ubrzati sticanje kolektivnog imuniteta.

Treća doza vakcine se, navodi Verhazova, preporučuje pacijentima koji se nalaze u riziku od Kovida-19, prije svega zdravstveni radnici, hronični pacijenti koji po stanju svog imunološkog sistema ne odgovaraju baš adekvatno na vakcine, transplantirani, kao i svi pacijenti koji su u nekom vidu imunodeficijencije.

Načelnica Urgentnog centra UKC Srpske doktor Slavica Zeljković navodi da je uz nepoštovanje protivepidemioloških mjera rastu broja zaraženih doprinijela slaba, nepotpuna i nedovoljna vakcinisanost stanovništva.

Problem dodatno stvara slaba edukacija stanovništva o zdravlju se što se, upozorava Zeljkovićeva, sada jasno vidi kroz vakcinaciju.

- Naš narod je očigledno zdravstveno neprosvećen. Stalno ponavljamo da pacijent kada donosi zaključke o svom zdravlju treba da bira izvore informacija. Svakako treba poslušati savjet i preporuke ljekara i zvaničnih institucija zemlje i regiona u kojem živimo - poručila je Zeljkovićeva za banjaluka.net.

Izvor: RTRS/banjaluka.net