latinica  ћирилица
19/10/2021 |  14:55 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Podsticati investicije u energetskom sektoru

Sektor energetike vitalan je za Republiku Srpsku zbog čega je potrebno još više podsticati investicije koje će omogućiti stabilan elektroenergetski sistem, ocijenjeno je na sastanku ministra energetike i rudarstva Petra Đokića i predstavnika Konfederacije sindikata i Sindikata energetike.
Đokić sa predstavnicima sindikata (Foto: Vlada Srpske) -
Đokić sa predstavnicima sindikata (Foto: Vlada Srpske)

Na ovom današnjem sastanku u Banjaluci razgovarano je o aktuelnim pitanjima u vezi sa perspektivom korištenja uglja u proizvodnji električne energije, sa stanovišta globalne energetske tranzicije, koja će sigurno uticati na tokove razvoja energetike u Republici Srpskoj.

Konstatovano je da se trendovi u ovoj oblasti neminovno mijenjaju, ali da će Vlada Republike Srpske sa svoje strane učiniti sve da u bilo kojem scenariju budućeg razvoja ovog sektora maksimalno zaštiti radnike i njihova prava, jer su upravo oni stvaraoci vrijednosti u sistemu "Elektroprivrede".

Postignut je i dogovor da se organizuje sastanak Sindikata sa predstavnicima "Elektroprivrede Republike Srpske" nakon razgovora o trenutnoj situaciji u oblasti energetike Republike Srpske i položaju radnika zaposlenih u ovoj oblasti.

Poseban osvrta je bio na stanje u "Elektroprivredi Republike Srpske" /ERS/ i efektima procesa restrukturiranja i reorganizacije distributivnih preduzeća na njihovo trenutno poslovanje, kao i budućem restrukturisanju proizvodnih preduzeća.

Učesnici su se saglasili da su brojni izazovi sa kojima se preduzeća iz sistema "Elektroprivrede Republike Srpske" suočavaju i da su Vlada i resorno ministarstvo uvijek pokazivali razumijevanje za sva tekuća pitanja i da pomoć u tom smislu nikada nije izostala, saopšteno je iz Ministartstva energetike i rudarstva.

Predstavnici Sindikata su se, u ime radnika ERS, zahvalili ministru Đokiću za zalaganje i uložene napore u rješavanje pitanja potpisivanja Kolektivnog ugovora radnika zaposlenih u ovom preduzeću, kao i za brzo proaktivno djelovanje i podršku koja je uvijek bila na visokom nivou i od velikog značaja za oblast energetike u cjelini.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sindikata ERS-a i sindikalne organizacije RiTE "Ugljevik" Zoran Mićanović, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske i sindikalne organizacije RiTE "Gacko" Željko Tepavčević, predsjednik sindikalne organizacije "Elektro-Bijeljine" Branislav Sekulić, predsjednik sindikalne organizacije "Elektro-Doboja" Obrad Simić i predsjednik Odbora sindikata Naftne industrije Zlatko Tanasić.