latinica  ћирилица
19/10/2021 |  15:45 | Autor: SRNA

Ove godine isplaćeno više od 50 milona KM podsticaja

Poljoprivrednicima u Republici Srpskoj ove godine je isplaćeno više od 50 miliona podsticaja, a dinamika isplate je za oko osam odsto bolja nego prethodne, rekao je direktor Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske Predrag Sladojević.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Sladojević je podsjetio da je ovogodišnji agrarni budžet Srpske 75 miliona KM, a do sada je poljoprivrednicima isplaćeno oko 43 miliona KM, što je oko 58 odsto.

- Imamo i dodatna sredsva iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske. Do sada som iplatili 8,2 miliona KM, od toga se šest miliona odnosilo na kapitalne investicije, što smo isplatili, a bila je i podrška za proizvođače svinja i voćare za sadnju i štetu od mraza - objasnio je Sladojević.

O podsticajima za ratare je rekao da su oni bili po sjetvenoj površini, za pšenicu 300 KM po hektaru, što je na vrijeme i isplaćeno.

Isplaćeni su, dodao je, i podsticaji za soju i uljarice od 120 KM po hektaru, a biće isplaćeni i podsticaji po prodatom kuilogramu uljarica.

Sladojević je dodao da u oktobru završava isplata podsticaja za regresirano dizel gorivo, te da je isplaćeno 5,8 miliona KM za 12.300 korisnika.