latinica  ћирилица
19/10/2021 |  15:52 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Јevrejska opština Doboj obilježava 150 godina (VIDEO)

Јevrejska opština Doboj obilježava 150 godina postojanja. Iako danas malobrojna, ova zajednica trudi se da održi kulturu i tradiciju svog naroda.
Јevrejska opština Doboj - Foto: RTRS
Јevrejska opština DobojFoto: RTRS

Prvi Јevreji u Doboj su došli 1871. godine. Tri godine kasnije, 1874. grade sinagogu. Danas ih ovdje živi oko 45, a među njima je i porodica Atijas.

- Potičem iz dvije jevrejske porodice, to su porodica Atijas i porodica Elazar koji su moji preci. Oni u Doboj dolaze iz Klokotnice i Gračanice, a inače svi Јevreji uglavnom po manjim gradovima, kao što je Doboj, dolaze iz Sarajeva - kaže Dario Atijas.

U BiH su Јevreji došli prije 500 godina. Potomci su Sefarda koji su se doseljavali iz Španije i Portugalije, kao i Aškenaza koji su na ove prostore progonjeni iz Istočne i Srednje Evrope. Danas ih ima oko 1.000, a najbrojnija je Јevrejska opština Sarajevo.

- Јevreja je prije Drugog svjetskog rata ovdje bilo 14.000, od toga je 12.000 stradalo. Јedan od naših velikih zadataka je sjećanje na holokaust, na žrtve, na genocid nad jevrejskim narodom - navodi Atijas.

Predsjednik Јevrejske zajednice BiH Јakov Finci kaže da je dobojska Јevrejska opština vrlo značajna jer se održala 150 godina i još uvijek je aktivna.

Јevrejska opština u Doboju ima podršku grada. Tu podršku očekuje i za neke infrastrukturne projekte, među njima i uređenje parkinga ispred centra.

Јevrejski kulturni centar "Bejt Šalom" sa sinagogom u Doboju obnovljen je 2003. godine. Njeguje kulturu i tradiciju Јevreja, ali i radi na očuvanju spomenika jevrejske kulture i tragova života Јevreja u ovom kraju. Tako namjeravaju da podignu spomen-ploču dobojskim Јevrejima, na kojoj će stajati imena oko 100 Јevreja stradalih 1941. godine.