latinica  ћирилица
19/10/2021 |  16:48 ⇒ 16:49 | Autor: SRNA

Izborni zakon da razriješi situaciju nametanja političkih predstavnika

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović istakao je, u razgovoru sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, da Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, posebno na nivou Predsjedništva BiH i Doma naroda Federacije BiH.
Mostar - Plenković, Čović - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Mostar - Plenković, Čović - konferencija za novinareFoto: SRNA

Čović je naglasio da Izborni zakon mora obezbijediti i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima.

Čović, koji je danas boravio u Zagrebu, je, govoreći o promjenama Izbornog zakona BiH, naveo da rješenja koja je ponudio u prethodnim razgovorima sa političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti primjenjuju sve odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, te su zasnovana na načelu koji obje presude izdvajaju kao osnov ustavnopravnog uređenja - konstitutivnosti naroda, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Plenković je poručio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u EU, koji jedini garantuje reformski i razvojni pravac BiH.

On je naglasio da je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

- Naša pozicija je vrlo jasna - želimo da bude ispravljena anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno - napomenuo je Plenković.

Plenković je zahvalio Hrvatima iz BiH za donacije i pomoć u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području u Petrinji, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku Čovića sa predsjednikom Vlade Hrvatske razgovarano je i o nastavku evropskog puta BiH, saradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv virusa korona, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška.