latinica  ћирилица
19/10/2021 |  18:00 ⇒ 19:47 | Autor: Agencije

Evropska komisija ocijenila napredak BiH lošim

Evropska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocjenama napretka koje su zemlje zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Evropskoj uniji, a u dijelu koji se odnosi na BiH, upozorava se na neispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo i nastavak retorike podjela koje koče ukupni napredak.
Evropska komisija - Foto: RTRS
Evropska komisijaFoto: RTRS

- Strateški cilj EU integracije nije pretvoren u konkretna djela. Političko okruženje je i dalje polarizovano, a političke vođe nastavljaju s retorikom podjela i nekonstruktivnim političkim raspravama, koje su kočile ukupni napretak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta - poručeno je iz Brisela.

Navodi se i da "blokada zajedničkih institutcija i pozivi na poništavanje reformi izazivaju duboku zabrinutost a mogu se prevazići jedino kroz politički dijalog".

- Značajan pad stope usklađenosti BiH sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU šalje negativan signal. Ipak, neki pozitivni koraci su napravljeni, uključujući održavanje lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina - poručeno je takođe.

Ukazano je da BiH mora ostvariti 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, kao i da će morati da izvrši ključne reforme prije nego što Komisija preporuči odobravanje kandidatskog statusa.