latinica  ћирилица
19/10/2021 |  19:12 ⇒ 19:17 | Autor: SRNA

Srbija postigla rezultate u brojnim oblastima

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre predao je premijerki Srbije Ani Brnabić godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, u kojem je navedeno da su postignuti rezultati u brojnim oblastima.
Žofre uručio izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije - Foto: TANЈUG
Žofre uručio izvještaj Evropske komisije o napretku SrbijeFoto: TANЈUG

U izvještaju o napretku se navodi da je Srbija dala prioritet reformama u vladavini prava, a napredak se odnosi na politiku oporezivanja i energetiku, čime su ispunjena mjerila za otvaranje klastera tri - konkurentnost i rast i klastera četiri - zelena agenda i održiva povezanost.

Uručivanju izvještaja u Vladi Srbije prisustvovala je i ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Јadranka Јoksimović.

Izvještaj, koji je dio godišnjeg paketa proširenja, danas je u Strazburu pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je rekao da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reforma, dodajući da bi ustavna reforma s ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa trebalo da se završi do kraja godine.

- Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i procesuiranja ratnih zločina - poručio je Varhelji.