latinica  ћирилица
19/10/2021 |  19:19 | Autor: TANЈUG

Lutka male Amal stigla u Englesku (VIDEO)

Lutku sirijskoj djeteta migranta, nazvanu "mala Amal" koja je napravljena kao simbol milona raseljene djece iz cijelog svijeta, na jugoistočnoj obali Engleske danas je dočekao poznati glumac Džud Lou.
Lutku Amal dočekao glumac Džud Lou (Foto: paimages.co.uk) -
Lutku Amal dočekao glumac Džud Lou (Foto: paimages.co.uk)

Ime Amal na arapskom jeziku znači nada, a lutka visoka 3,5 metara stigla je na svoje posljednje odredište nakon putovanja od 8.000 kilometara, piše AP.

Mala Amal je započela svoje putovanje u julu sa tursko-sirijske granice, a na putu do Engleske posjetila je mnoga mjesta uključujući i papu Franju u Rimu.

- Mala Amal visoka je 3,5 metra jer želimo da svet poraste dovoljno veliko. Želimo da nas lutka inspiriše da razmišljamo veliko i djelujemo veliko - rekao je Amir Nizar Zuabi, direktor projekta.

Ideja o putovanju male Amal razvila se iz predstave "Džungla" u Francuskoj, u kojoj se radi o migracijama.

Putovanje male Amal po Englekoj će se nastaviti do Dovera, Londona i Mančestera gdje će doputovati 3. novembra.

Mala Amal će u nedjelju u Londonu proslaviti svoj deseti rođendan u vodećem svjetskom muzeju umjetnosti i dizajna (V&A).

Lutka sa pratnjom od 25 ljudi posjetiće i druga mjesta u Londonu, poput Narodnog pozorišta, umjetničkog centra Samerset, Trafalgar trg i takođe će se prošetati ulicama Oksforda zajedno sa ogromnom lutkom Alise iz Zemlje čuda.