latinica  ћирилица
20/10/2021 |  08:54 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Šalenberg: Punopravno članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU nema alternativu

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg izjavio je da ne postoji alternativa punopravnom članstvu zapadnog Balkana u EU, te da i EU treba i jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smiju biti beskonačan proces.

- Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već unutrašnjost Evrope. Nema nijednog regiona koji je više evropski i okružen je EU. Sve što se događa na zapadnom Balkanu ima neposredne posljedice po nas - rekao je Šalenberg.

On je podsjetio da je na prošlom Samitu EU-zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, iskazana jasna privrženost svih članica EU evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

- Ako ne uspijemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske da se šire. Ne smijemo, kao EU, ostaviti vakuum u tom regionu - upozorio je Šalenberg.

Dodao je da zemlje regiona mogu i dalje da računaju na punu podršku Beča, posebno kod potrebnih reformi.

Na pitanje koliko i kako EU može da doprinese deeskalaciji tenzija između Prištine i Beograda, koje su posebno izražene u posljednje vrijeme, Šalenberg kaže da se ponovo pokazalo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

- Ono što treba je izgradnja povjerenja. Za to je neophodna potpuna primjena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posljedice po cijeli region. To ne može biti ni u čijem interesu - rekao je Šalenberg za Tanjug.

Naveo je da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak radi s punim zalaganjem i uživa punu podršku Beča.

- Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i svi mi smo u kontaktu sa vlastima Prištine. Usaglašeni smo sa SAD. Važno je da spriječimo dalju eskalaciju. Nadam se, takođe, da će se nakon lokalnih izbora na Kosovu vratiti nešto više mira - rekao je on.