latinica  ћирилица
20/10/2021 |  09:52 ⇒ 10:02 | Autor: RTRS

Golić u Istanbulu: Fokus na projektima za prilagođavanje na ekstremne klimatske uslove

Ministarka za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić predvodi delegaciju koja je, na poziv Regionalne kancelarije UNDP za Evropu i države centralne Azije, održala sastanke sa rukovodstvom Regionalne kancelarije i Istanbulu, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Sastanak u Istanbulu (Foto: Vlada Srpske) -
Sastanak u Istanbulu (Foto: Vlada Srpske)

Delegacija se sastala i sa Gerdom Trogemanom, direktorom regionalne kancelarije u Istanbulu i Laurom Altinger, rukovodiocem regionalnog tima za prirodne resurse, klimu i zaštitu životne sredine.

U rad sastanka na visokom nivou, iz Njujorka se putem video-linka uključila Šrilata Kamila, šef UNDP tima za adaptacije na klimatske promjene.

Na sastancima se razgovaralo o nastavku saradnje između UNDP i ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine Republike Srpske i FBiH na implementaciji projekata u ovoj oblasti, sa akcentom na projekte koji se finansiraju od strane Zelenog klimatskog fonda i Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju.

Između ostalog, dogovorena je dinamika finalizacije projekata ukupne vrijednosti 17 miliona USD bespovratnih sredstava za Republiku Srpsku, FBiH i Brčko Distrikt.

Riječ je o projektima koji su fokusirani na prilagođavanje na ekstremne klimatske uslove i unapređenje rada zaštićenih područja, navodi se u saopštenju.

- S obzirom da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske kontakt institucija BiH prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promjeni klime, te da je Konvencija dala pozitivno mišljenje i visoke ocjene za sve izvještaje BiH, UNDP i Ministarstvo su dogovorili dalju saradnju na izradi Petog nacionalnog izvještaja o klimatskim promjenama, koji će biti finansiran iz međunarodnih donatorskih sredstava - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Delegaciju pored ministarke Golić čine Svjetlana Radusin i Miloš Јokić, pomoćnici ministra u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, i Mehmed Cero, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.