latinica  ћирилица
20/10/2021 |  10:30 | Autor: SRNA

Izvršeno presretanje američkih strateških bombardera

Dva ruska vojna aviona "Su-30" ispratili su dva američka strateška bombardera "B-1B" iznad Crnog mora, kako bi spriječili narušavanje granica Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Američki bombarder (www.sukhoi.org) -
Američki bombarder (www.sukhoi.org)

U saopštenju se navodi da su ruski radari registrovali vazdušne mete koje se približavaju granici Rusije iznad neutralnih voda u Crnom moru.

- Kako bi se identifikovale vazdušne mete i spriječilo narušavanje ruske državne granice, podignuta su dva bombardera "Su-30" vazduhoplovstva Crnomorske flote - ističe se u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva, mete su identifikovane kao dva strateška supersonična bombardera "B-1B" Ratnog vazduhoplovstva SAD, koje je pratio avion sa gorivom "KC-135".

- Ruski avioni su se bezbjedno vratili u bazu nakon što su se strane američke letjelice udaljile od državne granice Ruske Federacije - dodaje se u saopštenju.

Let aviona Crnomorske flote izvršen je uz strogo poštovanje međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostora, javio je Sputnjik.

Moskva je u posljednjih nekoliko godina u više navrata skretala pažnju na pojačane aktivnosti SAD i njihovih saveznika blizu Rusije, upozoravajući da takvo ponašanje NATO-a blizu ruskih granica može dovesti do incidenata na granici.