latinica  ћирилица
20/10/2021 |  11:44 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Posebna sjednica Parlamenta Srpske - glasanje

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštie Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u Srpskoj i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.
NSRS - prenos uživo - Foto: RTRS
NSRS - prenos uživoFoto: RTRS

Prenos zasjedanja možete pratiti na RTRS plus i našem portalu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je prioritet Vlade Republike Srpske da obezbijedi dovoljne količine kiseonika za pacijente u Srpskoj da bi se sačuvali životi.

Višković je rekao i da Vlada Srpske u procesu vraćanja prenesenih nadležnosti ne želi napraviti nijedan problem bilo kome, te istakao da Republika Srpska prvo ide u sferu odbrane, sudstva, tužilaštva i, uslovno rečeno, oporezivanja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da nalazi kiseonika koji su uzeti u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj odgovaraju standardima evropske farmakopeje.

Poslanik SNSD-a Vlado Đajić rekao je da je potrebno hitno naći rješenje za snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom za liječenje pacijenata i da je onaj koji je korišten bio apsolutno ispravan.

--------------

Nakon problema sa Agencijom za lijekove BiH, Srpska je na pragu da formira svoju agenciju za lijekove i medicinska stredstva.