latinica  ћирилица
20/10/2021 |  11:46 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Za oporavak privrednih subjekata 20,5 miliona evra

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske potpisala je danas u Banjaluci ugovore sa Sberbankom i Novom bankom u okviru projekta koji realizuje sa Svjetskom bankom, namijenjenog pružanju podrške oporavku preduzeća pogođenih pandemijom virusa korona.
Evri - Foto: RTS
EvriFoto: RTS

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je 20,5 miliona evra od danas na usluzi privrednicima.

- Riječ je o aranžmanu koji sadrži dvije komponente, od koje jedna pripada IRB-u, a druga Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske - naveo je Vrhovac.

On je napomenuo da su u okviru prve komponente formirane dvije ciljne grupe, te da je jedna posvećena mikro malim i srednjim preduzećima, čiji prihodi su pali za više od 20 odsto u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na 2019. godinu.

- Druga ciljna grupa su mikro mala i srednja preduzeća u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opština ma u Srpskoj - rekao je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, izlazna kamatna stopa je ukupno 1,3 KM, dok konačnu kamatnu stopu privrednici dogovaraju sa partnerima IRB-a – Sberbanka i Nova banka.

Vrhovac je pojasnio da će plasman kredita biti realizovan na period od tri do 12 godina, te do milion evra po jednom korisniku.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da se druga komponenta, koja je pripala ovom ministarstvu, odnosi na privredne subjekte iz nadležnosti ovog resora Vlade Srpske.

- Ovi privrednici imaju mogućnost da kroz ova sredstva obezbijede nabavku nove tehnologije i opreme - rekao je Petričević.

On je napomenuo i da je u ovu svrhu rebalansom republičkog budžeta izdvojeno tri miliona KM, za podsticaje privrednicima, te da će ukupna podrška po osnovu nabavke tehnologije i opreme za ovu godinu biti sedam miliona KM.

Predsjednik Uprave Nove banke Siniša Adžić izrazio je zadovoljstvo što ova banka u saradnji sa IRB-om i svjetskom bankom u prilici da otvori novu mogućnost za pružanje podrške obnovi i razvoju biznisa, koji su pogođeni pandemijom virusa korona.

Član Uprave Sberbanke Banjaluka Slobodan Zrilić napomenuo je da je dio ovog programa i podrška preduzećima koji u svom poslovanju poštuju principe održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja.