latinica  ћирилица
20/10/2021 |  12:50 ⇒ 15:03 | Autor: Agencije

Srbija: Kovid propusnice za ugostiteljske objekte u zatvorenom

Nakon danas održane sjednice Kriznog štaba, premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da se najviše kontrolišu tržni centri, prodavnice i javni prevoz, kada je riječ o nošenju maski.

Kažnjavaju se pravna lica i korona redari, a inspekcije obilaze objekte po čitav dan.

- Odluka štaba je da se od ove subote, 23. oktobra, od 22 časa uvedu kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte. Dakle, nakon 22 časa građani neće moći da budu u zatvorenom prostoru ovog tipa, bez validne propusnice - rekla je Brnabić.

Inspekcije su spremne, kaže Brnabić, kao i komunalna, kada je riječ o provjeravanju kovid propusnica. Komunalna milicija će kontrolisati sve inspekcije.

- Kovid propusnica nisu samo vakcine. To su i: potvrda druge, odnosno treće doze vakcine koja nije starija od sedam mjeseci. Ukoliko ste primili drugu dozu i niste Nakon sedam meseci primili treću, neće vam biti validan kovid sertifikat, negativan PCR test ne stariji od 72 sata - navela je premijerka Srbije.

Takođe, negativan, antigenski test, ne stariji od 48 sati, sertifikat imate ukoliko ste preležali kovid u prethodnih 210 dana.

- Za strance tu je validan EU digitalni kovid-sertifikat ili druge zemlje sa kojom Srbija ima zaključen sporazum o priznavanju sertifikata - istakla je Brnabić.