latinica  ћирилица
20/10/2021 |  13:16 ⇒ 14:40 | Autor: SRNA

Višković: Srpska prvo ide u sfere odbrane, sudstva, tužilaštva i oporezivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Vlada Srpske u procesu vraćanja prenesenih nadležnosti ne želi napraviti nijedan problem bilo kome, te istakao da Republika Srpska prvo ide u sferu odbrane, sudstva, tužilaštva i, uslovno rečeno, oporezivanja.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je naglasio da je sve što se radi zagarantovano Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske.

- Ne bi bilo korektno da u ovom trenutku kažem koji je to broj zakona koji se priprema. Mi nećemo u prvoj etapi ići sa zakonskim rješenjima za sve prenesene nadležnosti, nego ćemo ići seletivno i sukcesivno sa onim zakonskim rješenjima koja u datom momentu treba da rješavaju određenu oblast - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je naveo da Vlada ne želi da radi bilo šta što nije ustavna kategorija.

- Nećemo proizvesti nikakve posljedice jer radimo sve po Ustavu i zakonima, da nikome u BiH ne napravimo štetu. Sve ovo vrijeme pokušavamo da privolimo one koji se zalažu za BiH da sjednemo i da se dogovorimo o budućnosti BiH - naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, to traje nekoliko mjeseci i niko se nije odazvao, ali sve vrijeme rade na štetu Republike Srpske.

- Zar posljednja odluka Ustavnog sud BiH, vezano za šume, nije udar na ekonomiju Republike Srpske i na samu Republiku Srpsku? Najveći privredni i ekonomski rast u posljednjih godinu i po imaju drvoprerađivači. Sada neko treba da nam otme tu imovinu, da je prenese na nivo BiH i da sutra upravlja sa našom sirovinom. Izvinite, kap je prelila čašu - poručio je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ništa ne radi iz hira.

- Uzmete poljoprivredno zemljište, sad hoćete šume, pa su onda na redu vjerovatno vode, dok nam ne ukinete i naziv Republike Srpske. I šta mi onda ovdje radimo i čekamo?! - pita Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske kaže da je osnovni postulat demokratije i postojanja uređene državne zajednice ustav i pridržavanje ustavnih odrednica.

- Mi ne tražimo nijedno slovo, nijedan zarez koji ne piše u Ustavu. Te priče kako smo mi neki secesionisti, apsolutno nisu tačne. Došli smo do nonsensa u BiH da se jedino Republika Srpska bori za ustavnu i dejtonsku BiH, a svi oni koji se kunu u to rade suprotno - istakao je Višković.

On je naveo da Republika Srpska trpi posljedice takvog odnosa svih 20 i nešto godina, te da to nabolje znaju privrednici.

- Zar nije posljedica to što smo tri puta pokušali putem Savjeta ministara da zaštitmo domaću proizvodnju? Sva tri puta naša inicijativa, koja nije inicijativa premijera, srpskog člana Predsjedništva, predsjednika Republike ili Narodne skupštine, nego privrede, naišla je na zid - podsjetio je Višković.

Višković je ukazao i na problem snabdijevanja sirovinom drvoprerađivača u Srpskoj, jer u Šumama Srpske nema dovoljno izvođača, koji pripremaju sirovinu da bi drvoprerađivači mogli više da rade.

- Onda Vlada uputi Upravi za indirektno oporezivanje i Savjetu ministara da se izmijeni Zakon o akcizama i da se omogući da izvođači radova u šumama budu oslobođeni od akcize za puteve, što je sasvim logično, i ponovo naiđemo na zid. Zar to nije problem funkcionisanja BiH? - upitao je Višković.