latinica  ћирилица
20/10/2021 |  13:17 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Višković: Podrška realnom sektoru u fokusu Vlade Srpske (FOTO/VIDEO)

Deset prvorangiranih privrednika potpisalo je ugovor sa Ministarstvo privrede i preudzetništva u okviru podsticaja za ulaganja u nabavku novih tehnologija i opreme. Za ove namjene Vlada je budžetirala sedam miliona mara,a a dio sredstava obezbjeđen je u saradnji sa Svjetskom bankom.
Potpisivanju ugovora o dodjeli podsticajnih sredstava (Foto: Vlada Srpske) - Foto: Twitter
Potpisivanju ugovora o dodjeli podsticajnih sredstava (Foto: Vlada Srpske)Foto: Twitter

Takođe, privrednicima čije je poslovanje ugroženo pandemijom virusa korona obezbjeđeno je 20.5 miliona evra kreditnih sredstava Svjetske banke koja će biti realizovana posredstvom Investiciono razvojne banke Republike Srpske. Novac će, u vidu povoljnih kredita biti plasiran putem Nove banke i Sberbanke.

Prvi su na rang listi i prvi stavili potpis na ugovor. Skaj adapter iz Broda prizvodi dijelove za automobilsku industriju, a sredstvima resornog ministarstva unaprijedili su proces proizvodnje.

- Ovaj projekat je već generisao novih 30-40 novih radnika. Povećali smo obim proizvodnje, povećala se priduktivnost i samim tim prihodi - rekao je Dejan Simidžija iz Skaj adaptera.

Bez ulaganja u nove tehnologije nemoguće je učestvovati u tržišnoj utakmici, navode i u Sintehniku.

- Imamo oko 270 trenutno zaposlenih. Primamo stalno CNC operatere, varioce, učenike na praksi. Nažalost, ponovo se pokrenuo trent odlaska, na nama je da to zaustavimo - smatra Nemanja Savić iz Sintehnika, Kotor Varoš.

S tom idejom su i krerani podsticaju za ulaganje u nove tehnologije i opremu. Vlada je u ove namjene uložila sedam miliona maraka, a privrednici još 64 miliona.

- Upravo kroz ovaj javni poziv i podršku otvorilo se 330 novih radnih mjesta u ovim privrednim subjektima i oni ukupno zapošljavaju 20.000 radnika - naglasio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i prduzetništva Republike Srpske.

Prvobitnim planom, za ove namjene budžetom su bila planirana četiri miliona maraka. Rebalansom su dodana još tri, pa nijedan od 207 prijavljenih privrednika, koji su ispunjavali uslove, nije odbijen. Sljedeći javni poziv za ove podsticaje trebalo bi da bude raspisan već u februaru naredne godine.

- Kada imamo javni poziv i određena sredstva rezervisana za taj poziv, ukoliko se pojavi i veći broj privrednih subjekata koji ispunjavaju uslove tog avnog poziva, nađemo načina da i novčanim sredstvima ispratimo tu dopunu - naglasio je Radovan Višković premijer Srpske.

Privrednicima čije je poslovanje ugroženo pandemijom virusa korona od danas je na raspolaganju i 20.5 miliona evra kreditnih sredstava Svjetske banke.

- U okviru te prve komponente formirane su dvije ciljne grupe. Јedna ciljna grupa su mikro, mala i srednja preduzeća čiji je pad prihoda u drugom kvartalu 2019. godine, u odnosu na 2020., veći od 20 odsto i druga ciljna grupa nam je mikro, mala i srednja preduzeća u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj - smatra Dražen Vrhovac, direktor Investiciono razvojne banke Republike Srpske.

Izlazna kamatna stopa Investiciono razvojne banke je 0.5 odsto, Svjetske banke 0.8, konačnu stopu privrednici će ugovarati sa Novom bankom i Sber bankom, putem kojih će srestva biti plasirana.

- Naše kamatne stope, izlazne, prema klijentima će biti od 2.5 – 3.9 odsto, zavisno od toga kakav je stepen rizika, kolateral koji imamo kod klijenta i rok na koji se kredit realizuje - kaže Siniša Adžić, predsjednik uprave Nove banke.

Član uprave Sberbanke Slobodan Zrilić dodao je da u ovom trenutku još ne znaju konačne kamatne stope.

- Ali, vjerujemo da će biti nešto niže nego u uobičajenim uslovima. Recimo do 3 odsto ili tako nešto - dodao je on.

Krediti će se realizovati na rok otplate od tri do 12 godina i do milion evra po korisniku.