latinica  ћирилица
20/10/2021 |  13:42 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Pejić: Bombe iz kontejnera uklonjene i uskladištene do uništenja

Ručne bombe koje su pronađene u kontejneru u banjalučkom naselju Borik jutros je preuzeo Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava i smještene su u skladište do njihovog uništenja, izjavio je danas operativni oficir za EOD operacije Civilne zaštite Republike Srpske Vidosav Pejić.
Kontejneri sa bombama u Boriku - Foto: RTRS
Kontejneri sa bombama u BorikuFoto: RTRS

On je novinarima rekao da se radi o četiri ručne bombe tipa "M 75" i jednoj "M 52" koje će biti uništene do kraja oktobra na poligonu na Manjači.

On je istakao da lice koje je odložilo bombe nije svjesno da je time izložio opasnosti građane, kao i komunalne radnike, jer je u momentu istovara i pretovara smeća moglo doći do nagnječenja i aktiviranja tih eksplozivnih sredstava.

- Apelujem na građane da ako imaju kod kuće eksplozivna sredstva ili znaju da se takva sredstva nalaze na određenom prostoru, nazovu beslatan broj 121 i doći će naši timovi, koji će ukloniti takva sredstva - rekao je Pejić i
dodao da građani koji prijave takva saredstva ne podliježu nikakvim kaznama.

Pejić je naveo da je sinoć oko 18.00 časova dobio poziv od Centra za obavještavanje da su u kontejneru u Ulici Relje Krilatice u Boriku pronađena minsko-eksplozivna sredstva, te da je obaviještena policija i izvršeno obilježavanje i obezbjeđivanje.

- S obzirom na to da naš tim iz Banjaluke nije mogao izaći na teren, jer je određen broj članova na bolovanju zbog virusa korona, jutros je došao tim iz Doboja - naveo je Pejić.

Pejić je naveo da civilna zaštita otprilike dnevno dobije i do deset zahtjeva za uklanjanjem minsko–eksplozivnih sredstava, gdje se radi u 90 odsto slučajeva o odbačenim minsko-eksplozivnim sredstvima, a u 10 odsto slučajeva građani prijave takva sredstva.

Civilna zaštita Republike Srpske je u okviru svojih struktura formirala sektor za deminiranja i od 1998. godine je uklonila i uništila oko 280.000 minsko-eksplozivnih sredstava i očistila oko sedam miliona metara kvadratnih terena.

U svom sastavu ima 80 deminera u 12 timova i u svakom momentu može odgovoriti zahtjevima građana.