latinica  ћирилица
20/10/2021 |  14:06 | Autor: TANЈUG

Lavrov: Međunarodna zajednica da pomogne Kabulu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov apelovao je danas na međunarodnu pomoć Kabulu, nakon otvaranja međunarodne konferencije o Avganistanu u "moskovskom formatu" na kojoj su se talibani pojavili prvi put otkako su u avgustu preuzeli vlast.
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

Pakistan, Kina, Iran, Indija i bivše sovjetske države Centralne Azije pridružile su se talibanskim zvaničnicima na sastanku u Moskvi, ali se predstavnici SAD nisu pojavili, zbog, kako su naveli, tehničkih razloga, prenosi agencija Rojters.

- Uvjereni smo da je vrijeme da se mobilišu resursi međunarodne zajednice kako bi Kabulu pružili efikasnu finansijsku humanitarnu podršku, uključujući sprečavanje humanitarne krize i smanjenje migracionih tokova - izjavio je Lavrov novinarima prije sastanka.

Kako prenosi Rojters, Moskva je uglavnom zabrinuta zbog rizika od nestabilnosti u centralnoj Aziji, te mogućih migrantskih tokova i islamističke militantne aktivnosti.

- Pozivamo talibanski pokret - o čemu smo razgovarali sa njihovom uvaženom delegacijom - da spriječi upotrebu teritorije Avganistana protiv trećih zemalja - rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je zadatak postizanje održivog mira u Avganistanu i dodao da garanciju njegovog uspješnog ispunjenja vidi prije svega u formiranju istinski inkluzivne vlade, koja bi trebalo da u potpunosti odražava interese svih, ne samo etničkih, već i političkih snaga zemlje.

Napomenuo je da je "podrška narodnih masa povezana sa kompetentnom socijalnom politikom, kao i poštovanjem osnovnih prava i sloboda građana", prenosi Interfaks.

Lavrov smatra da nova ravnoteža snaga uspostavljena u Avganistanu s jedne strane "nema alternativu u doglednoj budućnosti", a da s druge strane, nedostatak zvaničnog međunarodnog priznanja, društveno-ekonomski, humanitarni i finansijski izazovi ukazuju na to da se stanje u zemlji ne može nazvati stabilnim.

Upozorio je da terorističke grupe pokušavaju da to iskoriste, kao i da ostaje i problem proizvodnje droge.

- Postoji stvarna prijetnja prelivanjem terorističkih i narko -aktivnosti, uključujući one koje se maskiraju u migracijske tokove, na teritoriju susjednih zemalja - rekao je Lavrov.

On je naglasio da Rusija poziva talibanski pokret da "strogo slijedi liniju sprečavanja bilo koga da koristi teritoriju Avganistana protiv interesa trećih zemalja", o čemu je takođe bilo riječi tokom sastanka.

Lavrov je takođe izrazio nadu u postizanje konkretnih sporazuma nakon međunarodnog sastanka u Moskvi i izrazio žaljenje što delegacija SAD ne prisustvuje skupu.

- Nadam se da će SAD ostati spremne da aktivno rade na pitanju Avganistana i da će se novi specijalni predstavnik pridružiti daljim koracima, uključujući praćenje rezultata sastanka moskovskog formata u kontekstu primjene sporazuma za koje se nadam se da će danas biti postignuti - poručio je Lavrov.

U Moskvi se danas održava treća sesija konsultacija u takozvanom "Moskovskom formatu" o situaciji u Avganistanu kojima učestvuju predstavnici Avganistana i 10 susjednih država.

Delegaciju talibana predvodi zamjenik premijera privremene avganistanske vlade Mula Abdul Salam Hanafi i u njoj se nalazi nekoliko zvaničnika, uključujući ministra spoljnih poslova Ahmadulaha Mutakija.

Talibani učestvuju u razgovorima prvi put od zauzimanja vlasti u Avganistanu.