latinica  ћирилица
20/10/2021 |  14:10 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Potpisani ugovori o dodjeli podsticaja za direktna ulaganja (VIDEO)

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević potpisao je danas u Banjaluci ugovore sa 10 kompanija koje su dobile podsticaje za direktna ulaganja, u okviru linije za uvođenje novih tehnologija u oblasti prerađivačke industrije.
Potpisivanje ugovara o dodjeli podsticaja - Foto: RTRS
Potpisivanje ugovara o dodjeli podsticajaFoto: RTRS

Riječ je o 10 prvorangiranih privrednih subjekata sa rang-liste na čiji je prijedlog Vlada Republike Srpske dala saglasnost na sjednici 14. oktobra, a prema kojom će 207 privrednih subjekata ukupno biti dodijeljeno sedam miliona KM.

Nakon potpisivanja sporazuma, Petričević je istakao da se ovaj projekat realizuje sa Svjetskom bankom, te poručio privrednicima da će ovaj javni poziv za sljedeću godinu biti raspisan u prvom kvartalu.

Prema njegovim riječima, privrednicim mogu da računaju na podršku i da u tom pravcu planiraju buduće investicije.

- Značajno je reći da je najveći dio privrednih subjekata iz metalne i drvoprerađivačke industrije ostvario pravo na ova podsticajna sredstva. Tu su i privredni subjekti iz oblasti tekstila, kože, obuće, te industrije papira. Ukupna investicija svih ovih koji su ispunili uslove javnog poziva iznosi 64 miliona KM - rekao je Petričević novinarima.

Ministar privrede i preduzetništva istakao je da to pokazuje da ovakav odnos Vlade Republike Srpske daje mogućnost da domaći privrednici ulaganjem i opremanjem svojih proizvodnih kapaciteta drže konkurentnost i produktivnost, te otvaraju nova radna mjesta.

- Upravo kroz ovu podršku otvorilo se 330 novih radnih mjesta u ovim privrednim subjektima, koji ukupno zapošljavaju nešto manje od 20.000 radnika - naveo je Petričević.

Predstavnik preduzeća "Skaj adapter" iz Broda, koje je dobilo podsticaje Vlade Srpske, Dejan Simidžija naveo je da se ova firma bavi proizvodnjom metalnih podloški i termokućne, zaštite za autoindustriju.

- Zahvalan sam Vladi, koja je prepoznala naš projekat kao perspektivan i koja nas uvrstila na listu za dodjelu sredstva. Sredstva koja smo dobili su značajna i dalje ćemo ih koristiti da nova ulaganja. Podržavamo sve mjere Vlade koje vode poboljšanju privrednog ambijenta - dodao je Simidžija.

On je naveo da je rezultat podsticaja u ovom preduzeću novih 30 do 40 radnika, povećanje obima proizvodnje, a samim tim i povećanje prihoda.

- Firma je na početku godine imala 184 radnika, a sada 235 i stalno se širimo - istakao je Simidžija.

Ugovor o dodjeli podsticaja danas je potpisao i predstavnik preduzeća "Sim tehnik" iz Kotor Varoša Nemanja Savić, koji je rekao da se ova firma bavi mašinskom obradom metala.

- Imamo oko 270 zaposlenih i ovo je četvrti put da dobijamo bespovratna sredstva Vlade, za šta smo zahvalni. Ukupna sredstva koja se dodjeljuju privrednciima nisu mala, budžet se povećava iz godine u godinu i to nam je svima od velike koristi - rekao je Savić.