latinica  ћирилица
20/10/2021 |  15:20 | Autor: SRNA

Suđenje Novaliću: Sve ponude prosljeđivane Civilnoj zaštiti i Zavodu

Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima optuženim za nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM, nastavljeno je saslušanjem sekretarke federalne Vlade Edite Kalajdžić, koja je rekla da je sve ponude koje su stizale u kancelariju premijera za nabavku medicinske opreme i sredstava prosljeđivala Federalnoj upravi civilne zaštite i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.
Fadil Novalić (Foto: Avaz/M.AŠČIĆ) -
Fadil Novalić (Foto: Avaz/M.AŠČIĆ)

Kalajdžićeva je potvrdila da je u periodu kada su nabavljani sporni respiratori iz Kine putem kompanije Srebrena malina, sa premijerom Novalićem i bivšim šefom kabineta premijera FBiH Hasanom Ganibegovićem komunicirala u Vajber grupi "Gensek".

Ona je potvrdila da se u ovoj Vajber grupi skraćenica "Seb" odnosi na direktorku Kliničkog centra u Sarajevu Sebiju Izetbegović, prenose federalni mediji.

Prije nego što će biti izmijenjen Federalni štab civilne zaštite, Kalajdžićeva je dobila Vajber poruku "Sebija: Solak će morati uzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje".

Kalajdžićeva je na to odgovorila: "Do ujutro u 9.00 sati zovite Solaka, Pehara, Čerkeza, Јelku. Moramo mi preuzeti, Solaku dati krila. Moramo hitno reagovati".

Na današnjem ročištu predočena je i komunikacija Edite Kalajdžić sa Novalićem od 18. marta 2020. godine. Ona je tada pisala premijeru: "Šefe, čujte se vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora".

Kalajdžićeva je danas za ovu komunikaciju rekla da su im se u kancelariju javljale mnoge mikrokreditne organizacije da im pomognu da saznaju cijene respiratora, koje su u to vrijeme bile promjenljive.

Odbrane su reagovale i tražile da tužilac DŽermin Pašić prestane da insistira da se objasni ko je Sebija jer smatraju da ne treba pominjati ime Sebije Izetbegović u ovom predmetu.

Pašić je odgovorio da je on insistirao na tome jer je u ovom predmetu riječ o političkoj korupciji i uticaju trećih lica.

Sudija DŽemila Begović rekla je da nema potrebe da se pominju treće osobe, te da tužilac kroz dokaze treba da dokazuje svoje navode.

Nastavak svjedočenja Kalajdžićeve i izvođenje novih dokaza zakazano je za petak, 22. oktobar.