latinica  ћирилица
20/10/2021 |  15:57 ⇒ 16:05 | Autor: TANЈUG

Dječak "ukrao šou" papi (VIDEO)

Јedan desetogodišnji dječak "ukrao je šou" u Vatikanu kada je prišao i sjeo pored papa Franje tokom njegove nedjeljne audijencije. Kao nagradu za upornost, dobio je bijelu kapicu, sličnu papinoj.

Dječak koji je, kako je papa kasnije primijetio, mentalno hendikepiran, nosio je zaštitnu masku i trenerku, a papi je, na početku audijencije, prišao teturajući se. Bezbjednosno osoblje nije pokušalo da ga zaustavi, a dječak se potom rukovao sa papom i poskakivao ispred njega.

Kada je već svima bilo jasno da dječak želi da ostane pored pape, šef protokola, monsinjor Leonardo Sapienca ustao je i ustupio dječaku stolicu s papine desne strane.

Dječak, koji je entuzijastično aplaudirao kada je sjeo pored pape, slobodno se šetkao po pozornici, dok je publika čitala sa papom njegov govor. U više navrata, dječak je pokazao ka papinoj bijeloj kapici, poznatoj pod nazivom zuketo.

Zvaničnici Vatikana shvatili su poruku i dali mu sličnu kapicu, što je izazvalo aplauz i smijeh nekoliko hiljada prisutnih, pres.

Dobro raspoloženi papa, koji je sve vrijeme držao dječaka uz sebe, pohvalio je "spontanost i slobodu" koju imaju djeca, dodaje AP.

- Zahvalan sam ovom dječaku na lekciji koju nam je održao. Neka mu Bog pomogne s njegovim ograničenjima, kako bude rastao, jer je ono što je uradio došlo iz srca - poručio je papa.