latinica  ћирилица
20/10/2021 |  16:37 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Bošnjački unitaristi srušili su pravnu državu

Hrvatski narodni sabor /HNS/ BiH smatra da u ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavnje pravosuđem u BiH.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

- Nasilna smjena glavnog tužioca BiH Gordane Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila je slom trećeg stuba vlasti u BiH - saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Iz HNS-a dodaju da "prvi u Bošnjaka", uz radikalne "tviteraše", već mjesecima u svojim javnim istupima vrši politički pritisak na pravosudni sistem i da je očigledno da ista politika stoji iza današnje smjene.

- Nužno je istaći da su za smjenu Gordane Tadić glasali Halil Lagumdžija, Amila Kunosić Mimica, Sanela Butigan-Gorušanović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić i Mustafa Šabić - evidentne pravosudne perjanice bošnjačkog unitarizma i direktno odgovorni pojedinci koji su danas srušili treći stub vlasti u BiH", navode iz HNS-a.

Oni ističu da je današnji rušilački pohod uvod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH.

VSTS potvrdio je danas odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenio Gordanu Tadić sa funkcije glavnog tužioca BiH.

Za ovu odluku glasalo je šest članova Savjeta, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadićeva će, kako je ranije odlučeno, biti premještena sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

VSTS je na današnjoj sjednici donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužioca BiH.