latinica  ћирилица
20/10/2021 |  17:48 ⇒ 18:02 | Autor: TANЈUG

Talibani i Lavrov razgovarali o budućnosti Avganistana (VIDEO)

Delegacija talibana razgovarala je o regionalnoj stabilnosti i budućnosti Avganistana sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, potvrdio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Avganistana Abdul Kahar Balki.
Talibani i Lavrov razgovarali o budućnosti Avganistana Foto: Anadoly agency) -
Talibani i Lavrov razgovarali o budućnosti Avganistana Foto: Anadoly agency)

- Danas se delegacija Islamskog emirata Avganistan, koju predvodi zamjenik premijera privremene vlade Mula Abdul Salam Hanafi sastala sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i njegovom delegacijom. Strane su vodile značajne razgovore o konstruktivnim odnosima između Kabula i Moskve regionalnoj stabilnosti i boljoj budućnosti Avganistana - napisao je portparol na Tviteru.

Ranije je TAS S izvijestio da se Lavrov sastaje sa delegacijom talibana uoči pregovora o Avganistanu u okviru “Moskovskog formata“.

Ruski ministar spoljnih poslova apelovao je danas na međunarodnu pomoć Kabulu, nakon otvaranja međunarodne konferencije o Avganistanu u "Moskovskom formatu" na kojoj su se talibani pojavili prvi put otkako su u avgustu preuzeli vlast.

Pakistan, Kina, Iran, Indija i bivše sovjetske države Centralne Azije pridružile su se talibanskim zvaničnicima na sastanku u Moskvi, ali se predstavnici SAD nisu pojavili, zbog, kako su naveli, tehničkih razloga, prenosi agencija Rojters.

U Moskvi se danas održava treća sesija konsultacija u "Moskovskom formatu" o situaciji u Avganistanu u kojima učestvuju predstavnici Avganistana i 10 susednih država.

“Moskovski format“ uspostavljen je 2017. godine na osnovu šestostranog konsultativnog mehanizma između predstavnika Rusije, Avganistana, Indije, Irana, Kine i Pakistana.