latinica  ћирилица
20/10/2021 |  17:50 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Štampana publikacija o 30 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske priredila je i štampala publikaciju na 208 strana u kojoj veći broj autora piše o istorijskom kontekstu osnivanja i tridesetogodišnjeg rada najviše zakonodavne institucije u Srpskoj.
Publikacija o 30 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske -
Publikacija o 30 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske

Publikacija će biti podijeljena zvanicama na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Prvi put u poslijeratnom periodu javnost u ovoj publikaciji ima priliku da pročita izvještaje o radu Narodne skupštine Republike Srpske od oktobra 1991. do oktobra 1993. godine i od oktobra 1993. do 31. decembra 1994. godine, koji su objavljeni zahvaljujući privatnoj arhivi učesnika u radu prvog saziva.

Sjajnog grafičkog dizajna i svečanog izgleda, publikacija obrađuje brojne teme - konstituisanje Narodne skupštine i konstitutivne akte Republike Srpske, rad ove skupštine od 1991. do 2021. godine, međunarodnu saradnju i predstavljanje u inostranstvu, rad opozicije, kao i medijske odjeke rada prvog skupštinskog saziva.

U monografiji je objavljen i veliki broj fotografija.

Autori tekstova su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je bio poslanik prvog skupštinskog saziva, te bivši predsjednici Narodne skupštine, pravni savjetnik i član delegacije Republike Srpske na mirovnim pregovorima u Ženevi, Njujorku i Dejtonu Radomir Lukić.

Tekstove su pisali i savjetnici aktuelnog predsjednika Narodne skupštine Matej Savić, Slobodan Nagradić i Radomir Nešković, te rukovodilac Odsjeka za odnose sa javnošću Narodne skupštine novinar Mirjana Kusmuk, koja je i urednik izdanja.