latinica  ћирилица
20/10/2021 |  18:04 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Milanko Kajganić v.d. glavnog tužioca

Visoki sudski i tužilački savjet BiH izabrao je za vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca.
Milanko Kajganić (Foto: FENA) -
Milanko Kajganić (Foto: FENA)

Kajganić je zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a podvijeće VSTS-a za imenovanja predložilo je Savjetu da ga izabere za v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

VSTS je na današnjoj sjednici, odlukom većine članova, smijenio Gordanu Tadić sa pozicije glavnog tužioca BiH.

Predsjednik VSTS Halil Lagumdžija je tokom rasprave rekao da Savjet treba da izabere iskusnog tužioca za v.d. glavnog tužioca.

- Znam kolegu Kajganića, radi se o pozitivnoj osobi, ali sa kratkim iskustvom. On će za nekoliko godina biti dobar tužilac - rekao je Lagumdžija.

On je naveo da je to rekao i kolegama na sjednici i da ga nije nominovao, kao ni Ismeta Šuškića, za kojeg smatra da je preblag za ono što treba Tužilaštvu BiH.

- Preostala dva zamjenika glavnog tužioca Ozrenka Nešković i Diana Kajmaković imaju iskustva. Moj prijedlog je bio Kajmaković, a zbog onog što je radila u svojoj karijeri. Pratim je dugo godina, ona je podigla najveću optužnicu BiH, a to je ona protiv Zijada Turkovića. Znam i za druge velike predmete - rekao je Lagumdžija.

Član VSTS Davor Martinović tokom rasprave rekao je da nema potrebe za emocijama.

- O čemu mi ovdje pričamo? Hajmo otvoriti karte, svi znamo za koga ćemo glasati. Diana Kajmaković je ta koja ima sve petice. Ali nisu bitne ocjene. Dajte da mi ovo privodimo kraju. Malo mi je čudno da mi imamo prijedlog podvijeća. Predsjedniče, kad ste izabrani rekli ste da će te biti prvi koji će se boriti da se održi nacionalni balans - naveo je Martinović.

On je dodao da mu se "nešto malo ovo ne uklapa".

- Ali ja vjerojatno griješim. Pričam otvoreno, nema potrebe za emocijama. U 10 časova smo smijenili glavnu tužiteteljku, a sad imenujemo osobu koja je iz tog kruga koji nisu koristili CMS /Sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima/ - rekao je Martinović.