latinica  ћирилица
20/10/2021 |  21:35 ⇒ 21:36 | Autor: SRNA

Otvoren 20. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

Predstavom "I bi mrak" Pozorišta mladih Banjaluka, u Kulturnom centru "Ivo Andrić" otvoren je 20. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.
Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske - Foto: SRNA
Festival omladinskih pozorišta Republike SrpskeFoto: SRNA

Član organizacionog odbora festivala Novica Bogdanović rekao je da je cilj festivala afirmacija pozorišta koje je namijenjeno za mladu publiku i predstave koje rade mladi glumci.

- Cilj festivala je i afirmisati male sredine koje bi mogle da postanu veliki centri. Ovaj festival je putujućeg karaktera i svake godine se organizuje u drugom gradu. Ove godine je ponovo u Višegradu - naglasio je Bogdanović.

On je naveo i da su, sada već slavni i veliki glumci, prve korake napravili na ovom festivalu.

Glumica Anabela Zrnić, koja je igrala u ovoj predstavi, rekla je da je predstava kompleksna.

- To je filozofska tema. Riječ je o tinejdžerima koji su dobili pravo da govore o nekim stvarima, da promijene svijet i naprave ga kakvim oni žele - istakla je Zrnićeva.

Sutra u 14.00 časova biće prikazana predstava "Moj dom je tamo gdje si ti", Pozorišta mladih i Pozorištanca SPKD Prosvjeta Doboj, autorski projekat Mire Stanišev.

Istog dana u 17.00 časova, u izvođenju dramske sekcije Doma kulture Prosvjeta Rudo, biće odigrana predstava "Zona sumraka", autora Roda Sterlinga, a u režiji Bojan Bjelić.

U 19.00 časova biće izvedena predstava "Neko je ukrao sunce" u izvođenju Zvorničkog dramskog pozorišta, autora Mire Stanišev, u režiji Ranka Ostojića.

Festival se sufinansira sredstvima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Fondacije UM Banjaluka, Centra za darovite Banjaluka, Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske.

Prijatelji festivala su Hidroelektrane na Drini i opština Višegrad.

Festival se održava u Kulturnom centru "Ivo Andrić" do 24. oktobra, a ulaz na sve programe je besplatan.