latinica  ћирилица
21/10/2021 |  09:10 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Mazalica: Odluka Parlamenta Srpske je ustavna (VIDEO)

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, izjavio je da je odluka Parlamenta Srpske da bude usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, ustavna.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Sve kataklizmičke najave da će to narušiti Ustav su besmislene, jer upravo ovakva odluka je ustavna. Republika Srpska može da uređuje pitanja iz ove oblasti, jer ima na to pravo po Ustavu - poručio je Mazalica, komentarišući odluku NSRS koja je usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.

On je prokomentarisao i komentar ambasade SAD na tu odluku.

- Reakcija je licemjerna, imajući u vidu da su SAD federalna država, i gdje postoji prilika da svaka država ima svoje zakone, uredi neke oblasti kako smatra da treba. U suštini njihove sve reakcije bile su veoma blage - rekao je Mazalica, gostujući u Јutarnjem programu.

Naglasio je da zakon stupa na snagu šest mjeseci poslije objavljivanja, ali i za to ima i te kako razloga.

- U narednih 60 dana treba imenovati direktora, kao i članove Stručnog savjeta. Јoš 60 dana poslije toga direktor treba imenovati komisije, a 90 dana nakon objavljivanja zakona da se donese dosta pravilnika, koje donosi ministar u Vladi Republike Srpske - istakao je Mazalica.

Mazalica se dotakao i nabavke kiseonika za zdravstvene ustanove u Srpskoj.

- Ovlastili smo Vladu da utvrdi privremeno snabdjevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta, i da to uradi na način kako je to urađeno u Srbiji - istakao je Mazalica.

Ovakve odluke stvaraju tenzije, ali Mazalica poručuje da su mnoge takve stvari stigle upravo iz Federacije BiH.

- Biće zategnuti odnosi, ali ko ih je zetegao? Ko je pokrenuo pitanje Dana Republike, ko je pokrenuo šume, nametnuti zakon o negiranju genocida. Sve te teme dolaze iz Federacije BiH, i kada ih pokrenu, imaju nacionalno jedinstvo. Kada mi dođemo u situaciju da pošaljemo odgovor u FBiH, a u pitanju je zdravlje građana Srpske, opstruiše se, ne dolazi se na glasanje. Na jučerašnjoj sjednici opozicija nije ništa predložila, samo je kritikovala - istakao je Srđan Mazalica.