latinica  ћирилица
21/10/2021 |  10:34 ⇒ 22/10/2021 | 22:34 | Autor: Glas Srpske

Počinju "Banjalučki horski susreti"

Međunarodni horski festival "Banjalučki horski susreti", 18. po redu, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Јedinstvo" iz Banjaluke, počeće danas u 20 časova koncertom duhovne pravoslavne muzike u Hramu Hrista Spasitelja.
Banjalučki horski susreti, arhiv - Foto: RTRS
Banjalučki horski susreti, arhivFoto: RTRS

Ova tradicionalna manifestacija će trajati do subote, a održavaće se i u koncertnoj dvorani Banskog dvora, a ulaz za publiku je slobodan.

U okviru festivala nastupiće 13 horova i ansambala i to Dječiji hor SPD Јedinstvo Banjaluka, Ženski hor Carica Јelena, Muški hor Konstantin, Ženski ansambl Dar, Mješoviti hor SPD Јedinstvo, svi iz Banjaluka.

Tu su i Dječiji crkveni hor Јavor iz Doboja, Mješoviti hor SCPD Sveti Georgije iz Prnjavora, Mješoviti hor Una iz Novog Grada, Mješoviti gradski hor Lira iz Gradiške, Mješoviti hor SCPD Bogoljublje iz Doboja te Ženski kamerni hor Odjek iz Požarevca. Tokom ove manifestacije nastupiće i Djevojački ansambl SPD Јedinstvo, Srpski hor Sv. Serafim Sarovski iz Zrenjanina te Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka.

Iz Srpskog pjevačkog društva Јedinstvo istakli su da "Banjalučki horski susreti" traju tri dana, sa tri cjelovečernja koncerta i više promenadnih i drugih nastupa horova.

- Cilj ove manifestacije je višestruk, a prije svega to je popularizacija i unapređenje horskog pjevanja u našoj sredini, ostvarenje saradnje i povezivanje sa gradovima i zemljama iz kojih dolaze horovi te upoznavanje različitih muzičkih i kulturnih atributa zemalja i ansambala učesnika - saopštili su iz SPD Јedinstvo.

Dodali su da su ciljevi i obogaćenje muzičkog života i koncertne aktivnosti u Banjaluci i Republici Srpskoj, upoznavanje stranih horova sa djelima domaćih autora, kao i promocija i popularizacija djela savremenih domaćih autora.

Ovo je tradicionalna međunarodna muzička manifestacija na kojoj je do sada nastupilo više od 150 horova iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Slovenije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Makedonije, Slovačke, Kipra i Rusije sa više od 5.000 aktivnih učesnika. Pokrovitelji su grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Srpska pravoslavna crkvena opština Banjaluka.

"Banjalučki horski susreti" u kulturi grada imaju značajno mjesto, jer na visokom umjetničkom nivou predstavljaju muzička dostignuća horova iz inostranstva, podstiču, popularišu i unapređuju horsko stvaralaštvo u našoj sredini.

Značaj ove manifestacije se ogleda i u tome što često nastupaju i horovi iz gradova sa kojima Banjaluka ima uspostavljenu kulturnu i drugu saradnju.