latinica  ћирилица
21/10/2021 |  10:44 ⇒ 10:45 | Autor: Agencije

Beroš: Najveći broj novih slučajeva zaraze je među mladima

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su novozaražene 3.053 osobe, što je porast od 56 odto u odnosu na prošlu srijedu, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

Naveo je da je najveći broj novih slučajeva zaraze među mladima, u dobi od 9 do 19 godina, te među populacijom u dobi od 40 i 49 godina.

- Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru - rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Istakao je da je porast broja novozaraženih poziv na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza.

- Preveliki rezervoar nevakcinisanih delta varijanti virusa korona omogućava značajan manevarski prostor za širenje - istakao je on.

Hrvatski premijer Andrej Plenković upozorio je danas na povećanje broja zaraženih virusom korona zbog čega će za koji dan Hrvatska imati 9.000 umrlih, te istakao važnost vakcinacije i pridržavanja epidemioloških mjera.

- Virus korona je već do sada odnio ogroman broj života, a sa sadašnjom stopom smrti za koji dan ćemo premašiti brojku od 9.000 umrlih sa ili od kovida. To je visoki danak koji plaćamo kao narod, kao društvo i dio je onoga što se događa zbog ove pošasti širom svijeta - upozorio je Plenković.

On je rekao da nema nikakvog razloga da brojevi budu ovako visoki, s obzirom da postoji vakcina protiv virusa korona i ukazao na važnost da se građani vakcinišu, a posebno stariji.