latinica  ћирилица
21/10/2021 |  12:00 ⇒ 12:01 | Autor: Agencije

Oko 35 odsto tenisera i 40 odsto teniserki neće moći da učestvuje na AO

Stroga kovid politika Australije, a posebno države Viktorije, gdje se nalazi Melburn, u kojem se i održava Australijan open, mogla bi žestoko da ošteti prvi Grend slem sezone u izdanju za 2022. godinu.
Australijan open (Foto: australianopenresults.com) -
Australijan open (Foto: australianopenresults.com)

Premijer Viktorije, Danijel Endruz, kao i savezni ministar za imigraciju Aleks Hok, potvrdili su da će na Australijan openu moći da igraju samo teniseri koji su vakcinisani sa dvije doze vakcine protiv virusa korona.

Već od ranije je poznato kako se mnogi igrači bune zbog obavezne vakcinacije, da su se u sve uključili i ATP, ali i PTPA, organizacija Novaka Đokovića, u namjeri da se za igrače izbore za bolja prava.

Sličnu situaciju objavio je i australijski Herald San, gdje je novinar Skot Gulan napisao da je pred Australijan openom prava noćna mora.

- Neće samo teniseri nedostajati, već i teniserke. Više od trećine profesionalnih tenisera i teniserki nije potpuno vakcinisano - navodi se u tekstu australijskog lista.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković je u posljednjem intervjuu za Blic istakao da ne želi da otkriva da li se vakcinisao, ali i da će sačekati konačnu odluku o ograničenjima za virus korona na Australijan openu, pa da će nakon toga odlučiti i da li će učestvovati na svom najuspješnijem turniru u karijeri, gdje je do sada osvojio devet titula.

- Zauzimam stav koji zauzimam i uvijek sam isto razmišljao. Neću da otkrijem svoj status da li sam se vakcinisao ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu ko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumjereno pitanje. Kažem vam sportski, ne znam da li ću ići. Naravno da želim da idem, Australija je moj najuspješniji grend slem, hoću da učestvujem, volim ovaj sport, imam i dalje motivaciju, ali sam rekao za šta imam motivaciju. To je čitava geneza - objasnio je nedavno Đoković.