latinica  ћирилица
21/10/2021 |  12:36 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Obilježeno 80 godina od strijeljanja 2.796 civila u Kragujevcu

Molebanom i komemorativnom manifestacijom "Veliki školski čas" u spomen-parku Šumarice obilježeno je 80 godina od nacističkog masakra u Kragujevcu, u kojem je ubijeno 2.796 civila, među kojima je bilo i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije, kao i petnaestoro djece od osam do 15 godina.
Moleban u Šumaricama (Foto: Miloš Milivojević) - Foto: Twitter
Moleban u Šumaricama (Foto: Miloš Milivojević)Foto: Twitter

Manifestaciji, kojom se obilježava i Dan sjećanja na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu, prisustvovali su sadašnji i bivši predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, potpredsjednik njemačkog Bundestaga Klaudija Rot, predstavnici diplomatskog kora, kao i delegacije brojnih udruženja i građani.

Nakon pomena stradalima, koji je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Јovan, vijence na spomenik strijeljanim đacima i nastavncima položili su Vučić, ministri, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, vjerskih zajednica, Grada Kragujevca, SUBNOR-a, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Poštu stradalima odali su i ambasador SAD Entoni Godfri i predstavnici ambasada Poljske, Slovačke, Austrije, Francuske, Belorusije, Palestine i Kazahstana.

Na "Velikom školskom času" izvedena je poema "Crni dan" Duška Radovića. Ta poema, koja govori o jednom od najtragičnih događaja u srpskoj istoriji, namjenski je napisana za "Veliki školski čas" na kojem je premijerno izvedena 1971. godine.

Masovna pogubljenja civila u Kragujevcu smatraju se jednim od najvećih zločina njemačke vojske u Drugom svetskom ratu.

Egzekucije nedužnih trajale su od 19. do 21. oktobra 1941. godine, a masovna strijeljanja bila du odmazda za deset ubijenih i 26 ranjenih njemačkih vojnika.

Kada je izdata naredba da se za jednog ubijenog Nijemca likvidira 100, a za ranjenog 50 Srba, nacisti su krenuli u krvavi pir i za tri dana u Kragujevcu i okolnim selima strijeljali oko 3.000 ljudi.

Nakon Drugog svjetskog rata vladalo je uvjerenje da je u masakru ubijeno 7.000 civila. Identifikovano je 2.796 žrtava, ali se vjeruje da ih ima nekoliko stotina više.

U znak sjećanja na žrtve strijeljanja čitav prostor Šumarica 1953.godine pretvoren je u spomen-park. Memorijalni kompleks obuhvata 352 hektara, a na tom prostoru je 30 masovnih grobnica.

U okviru kompleksa nalazi se deset spomenika, podignutih na humkama ubijenih.