latinica  ћирилица
21/10/2021 |  13:06 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Lučić-Zuter: Švajcarska nastavlja sa podrškom u ublažavanju migrantske krize

Švajcarska će nastaviti da pruža pomoć BiH kada je riječ o ublažavanju migrantske krize, istakla je danas švajcarski ministar pravde i policije Karin Keler Zuter.
Konferencija za novinare - Foto: SRNA
Konferencija za novinareFoto: SRNA

Zuterova je, nakon sastanka u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošem Lučićem, podsjetila da je sporazum o partnerstvu BiH i Švajcarske, kada je riječ o migracijama, sklopljen 2009. godine, te da je saradnja vrlo uspješna.

- Cijenimo ulogu koju BiH ima kao tranzitna zemlja jer je riječ o teškom zadatku pošto se radi o pitanju ljudskih prava koja su veoma važna za Švajcarsku. Bez obzira što se migranti moraju i vratiti u zemlju porijekla, jako je važno da se poštuju njihova ljudska prava - rekla je Zuterova na konferenciji za novinare.

Ona je napomenula da se kroz partnerstvo Švajcarske i BiH realizuju različiti projekti koji se odnose na interese obje zemlje u oblasti kontrole granica, registracija i povratka migranata.

Prema njenim riječima, Švajcarska će nastaviti da pruža dodatnu finansijsku podršku, navodeći kao primjer sredstva za snabdijevanje električnom energijom prihvatnog centra Lipa, kao i podršku koja se odnosi na administraciju za upravljanje migracijama.

Lučić je zahvalio Švajcarskoj, koja je pomogla sa više od pet miliona KM za ublažavanje migrantske krize u BiH, te izrazio zadovoljstvo što će ta podrška biti nastavljena.

- Današnji produktivni razgovori su se najviše odnosili na nadolazeće migrante koje očekuje BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice omogućilo je smještaj u Salakovcu za migrante, a kroz budžet određena su sredstva za ublažavanje migrantske krize - rekao je Lučić.

On je naveo da je tokom susreta bilo riječi i o pitanju readmisije, te o uspješnoj saradnji putem Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Kada je riječ o zbrinjavanju migranata, Lučić je rekao da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sa 170.000 KM pomaže ublažavanju migrantske krize, ističući da u projektu smještaja migranata učestvuje i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara i kantoni u Federaciji BiH.

Zuterova je napomenula da u Švajcarskoj živi više od 60.000 građana porijeklom iz BiH koji daju veliki doprinos društvu i prijateljstvu dvije zemlje.