latinica  ћирилица
21/10/2021 |  13:23 | Autor: SRNA

Moguće razmještanje teškog naoružanja u Siriji

Turska će možda biti primorana da razmjesti teško naoružanje u Siriji, protiv sirijske vojske, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: predsednik.rs) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: predsednik.rs)

On je novinarima rekao da se operacija turske vojske nastavlja u ključnim dijelovima regiona, te da neće biti kompromisa.

- Nastavljamo ovaj proces u Siriji. Trenutno ne znam koji je stav sirijskih vlasti, ali nastavljamo da radimo sve što je potrebno, posebno protiv pristupa Idlibu, i nastavićemo odgovor svim našim teškim naoružanjem. Nećemo ostaviti situaciju kakva jeste - istakao je Erdogan.

Erdogan je dao izjavu novinarima u predsjedničkom avionu na povratku sa miniturneje u Africi.

Osim izjava o Siriji, Erdogan je naglasio da postoji mogućnost protjerivanja ambasadora 10 zemalja, uključujući SAD, zbog zahtjeva da se smjesta oslobodi aktivista Osman Kavala, jedan od osnivača Fondacije "Otvoreno društvo", prenio je Sputnjik.

Turska je izvršila tri vojne operacije na sjeveru Sirije u posljednjih pet godina, uglavnom protiv sirijskih kurdskih jedinica koje podržavaju SAD, ali i kao podrška bivšim terorističkim militantima u sirijskom Idlibu.