latinica  ћирилица
21/10/2021 |  13:57 | Autor: SRNA

Čolak: Politička smjena Tadićeve izglasana bošnjačkim glasovima

Visoki funkcioner HDZ-a BiH i nekadašnji ministar pravde u Savjetu ministara Bariša Čolak rekao je Srni da je smjena Gordane Tadić sa pozicije glavnog tužioca BiH politička kako bi SDA preuzela potpunu kontrolu nad pravosuđem BiH.
Bariša Čolak - Foto: RTRS
Bariša ČolakFoto: RTRS

Čolak je rekao da su za smjenu Tadićeve glasali isključivo Bošnjaci.

- Svako ko prati medije i današnju klimu koja je stvorena oko Tadićeve bio je svjestan da će doći do njene smjene jer je to najavljeno iz SDA i njihovih glasnogovornika - rekao je Čolak.

Dodao je da su prvo trebali da ovladaju zakonodavnom i izvršnom vlašću putem Centralne izborne komisije, čiji su članovi nezakonito imenovani, a potom su krenuli i na treći stub vlasti.

- Uspostavili su kontrolu nad Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH, a ni to im nije bilo dovoljno pa su, pored kontrole Suda BiH i VSTS-a, preuzeli kontrolu i nad Tužilaštvom BiH  -rekao je Čolak.

Ponovio je da je smjena Tadićeve politička i da je čitav postupak od samog početka bio svojevrsna farsa, počev od imenovanja članova i Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije, pa do samog VSTS-a.

- Na kraju smo dobili odluku koju je donio jednonacionalni sastav VSTS-a što je zaista ružno i tužno - ocijenio je Čolak.

On je konstatovao da će se ovom smjenom još više produbiti kriza u BiH i da se time ništa neće riješiti, nego da će se odnosi i dalje zakomplikovati.

- Ovo sigurno nije dobro i umjesto da liječimo naše pravosuđe, ovakvim potezima i političkim uticajem ono se još više odvaja od njegove temeljne funkcije, od nepristranosti i profesionalnosti, čime bi se pravosuđe trebalo odlikovati - naglasio je Čolak.

On je podsjetio da su određeni procesi u toku, da su ozbiljne krivične prijave protiv visokopozicioniranih zvaničnika SDA u toku i da je jasno da im je smetala Tadićeva na koju nisu mogli da vrše uticaj.

- Svjedoci smo jedne vrlo ružne pojave i ataka na samo pravosuđe. Kako će se dalje stvari odvijati teško je predvidjeti, ali ovakvo stanje zaista nije nimalo dobro - ocijenio je Čolak.

VSTS potvrdio je juče odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenio Gordanu Tadić sa funkcije glavnog tužioca BiH.

Za ovu odluku glasalo je šest članova Savjeta, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadićeva će, kako je ranije odlučeno, biti premještena sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

VSTS je donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužioca BiH, a do njegovog izbora Milanko Kajganić obavljaće funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH.