latinica  ћирилица
21/10/2021 |  15:42 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

Odobrena isplata pomoći za saniranje posljedica virusa korona

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je isplatu sredstava u ukupnom iznosu od 71.273 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za 19 poslovnih subjekata.
UO Kompenzacionog fonda Republike Srpske - Foto: RTRS
UO Kompenzacionog fonda Republike SrpskeFoto: RTRS

Upravni odbor je zaključio da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo spisak poslovnih subjekata koji su naknadno ispunili uslov za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se o Informaciji o poslovnim subjektima koji su naknadno ispunili uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske se upoznao o Informaciji o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu od 1. juna do 30. juna ove godine iz sredstava Kompenzacionog fonda Srpske.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu od 762.395 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu 1. juna 30. juna za 67 poslovnih subjekata.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se o Infomaciji o realizaciji Uredbe o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart 2021. godine.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu od 3.391.433 KM u svrhu dodjele sredstava po osnovu Uredbe za 1.103 poslovna subjekta i preduzetnika za 6.752 radnika i to Ministarstvu trgovine i turizma 1.579.997 KM za 998 poslovnih subjekata i preduzetnika, odnosno 4.851 radnika.

Ministarstvu privrede i preduzetništva odobrava se 33.044 KM za 78 poslovnih subjekata i preduzetnika, odnosno 119 radnika, Ministarstvu finansija 1.776.586 KM za 24 poslovna subjekta, odnosno 1.776 radnika, Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo 771 KM za jedan poslovni subjekat, odnosno tri radnika i Ministarstvu pravde 1.033 KM za dva poslovna subjekta, odnosno tri radnika.

Isplata sredstava će se vršiti u korist poslovnog subjekta i preduzetnika na račune javnih prihoda u skladu sa Naredbom o uplaćivanju određenih prihoda budžeta republike, opštine, gradova i fondova, odnosno na tekući račun radnika, na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta donijeti nadležna ministarstva.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa Informacijom o podršci proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske zaključio je da su ispunjeni uslovi za dodjelu sredstava za podršku proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima, a radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona za 2021. godinu.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu do 4.500.000 KM za potrebe podrške proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima, za saniranje posljedica izazvanih virusom korona .

Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske prihvatio je Informaciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o potrebi finansiranja nabavke lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama u cilju zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa korona za period od četiri mjeseca.

Odobravaju se novčana sredstva u ukupnom iznosu od 7.036.560 KM bez PDV-a, odnosno 8.232.775 KM sa PDV za nabavku lične zaštitne opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, a koja će se sukcesivno doznačavati prema potrebama u datom trenutku.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa Informacijom Republičke uprave civilne zaštite o potrebi finansiranja nabavke kontejnera neophodnih za smještaj građanima i institucijama vezano za virus korona.

Odobravaju se Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske novčana sredstva u iznosu od 292.500 KM za nabavku kontejnera.

Kompenzacioni fond Republike Srpske prihvatio je zahtjev za refundiranjem troškova grijanja u ЈU Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka.

Odobravaju se finansijska sredstva u iznosu od 131.696 KM za potrebe isplate duga za grijanje ЈU Studentski centar "Nikola Tesla" prema "Eko toplane" Banjaluka.

Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije objekti Studentskog centra "Nikola Tesla" ustupljeni su za potrebe izolacije karantinskog tipa za smještaj lica čiji je nalaz testiranja na virus korona bio pozitivan.

U tom periodu, studentima je bilo onemogućeno da borave u centru, ali je bilo potrebno kontinuiranno održavanje grijanja radi boravka lica pozitivnih virus korona.