latinica  ћирилица
21/10/2021 |  15:46 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Broćeta: BiH primjer vještačke države

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta ocijenio je da je BiH primjer vještačke države i vještačkog Izbornog zakona, te da međunarodnu zajednicu ne zanima to što u FBiH još nije konstituisana vlast po volji birača.
Goran Broćeta (Foto:Ž. Domazet) -
Goran Broćeta (Foto:Ž. Domazet)

- Sa druge strane, međunarodnu zajednicu itekako zanima svaki potez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika iz Republike Srpske - rekao je Broćeta Srni.

On ističe da bi međunarodna zajednica posegnula za bonskim ovlaštenjima ili nekim drugim da kojim slučajem u Srpskoj nije konstituisana vlast i da njene institucije ne funkcionišu.

Broćeta podsjeća da je Vlada FBiH u tehničkom mandatu, iako je raspisivanje novih izbora za pola godine.

- Osim Vlade, u tehničkom mandatu je i potpredsjednik koji je izabran po mjeri Sarajeva, dok još nije u potpunosti formirano ni rukovodstvo Doma naroda, jer potpredsjednik iz reda srpskog naroda do danas nije izabran - navodi Broćeta.

On ističe da zvanično Sarajevo ne želi nekoga ko dolazi iz srpskih sredina i koji je izabran srpskim glasovima, dok za "Srbe" koji mijenjaju nacionalnost svake dvije ili četiri godine nema dovoljno ruku.

- Sve funkcioniše bez jasne većine. Od tačke do tačke se skupljaju ruke i tako danas funkcioniše FBiH - kaže Broćeta.

On je navodi da to za međunarodni faktor izgleda ne predstavlja problem, kao i da međunarodnu zajednicu ne zanima to što se na svakom koraku krše sva Ustavom zagarantovana prava srpskog naroda u FBiH.